ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)
Oceń ten przepis

Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem i warzywami to kolejne danie na bazie klasycznego rosołu. Niezwykłe połączenie ostrych i słodkich smaków: mleka kokosowego, chili, szczypiorku, imbiru oraz limonki przenosi nas do egzotycznej kuchni. Lekka a zarazem sycąca a do tego prosta w przygotowaniu, aromatyczna i kolorowa, dzięki czemu świetnie prezentuje się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Jeśli lubicie orientalne klimaty, to polecam także zupę tajską z krewetkami i łososiem z mojego przepisu.

 zupa tajska z kurczakiem

Składniki – zupa tajska z kurczakiem:

Cebulę obrać i pokroić drobno w kostkę.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub również drobniutko posiekać.

Tłuszcz rozgrzać na patelni następnie podsmażyć na nim cebulę, czosnek, imbir i chili.

Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.

W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.

Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną.

W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut.

Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku.

  • Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście podaję ją samą ale fajnie komponuje się także z makaronem konjac.
  • Smacznego!
  • BTW całości bez makaronu: 2395 g, 2404 kcal, B 169 g, T 195 g, W (całkowite) 41 g. W 100 g: 100 kcal, B  7 g, T 8g, W (całkowite) 2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *