TAJSKA ZUPA LCHF Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM (LCHF, keto, paleo, optymalna)

Aromatyczna i sycąca zupa z dodatkiem morskich przysmaków.  Delikatne, rozpadające się w ustach kawałki łososia, tłusty bulion i soczyste krewetki. Całość smakuje fantastycznie! Mój mąż uwielbia tę zupę, jest lekka, zdrowa, jednocześnie sycąca i smaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli —  rozgrzewająca 😉

Składniki:

200 krewetek obranych ze skorupek

200g łososia pokrojonego w kostkę

400 ml mleka kokosowego

400 ml rosołu drobiowego

3 cebule dymki – ok 60 g

2 łyżeczki startego imbiru

4 ząbki czosnku posiekanego

3 łyżki soku z limonki

chilli do smaku

szczypiorek

60g oleju kokosowego

Krewetki rozmrozić (jeśli mrożone), osuszyć, usunąć ogonki.

Z łososia zdjąć skórę i wyfiletować z ości. Następnie pokroić w kostkę ok 1-1,5 cm.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i przełożyć do garnka.

Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia.

Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe.

Po 5 minutach dodać krewetki.

Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą i pieprzem.

Dodać szczypiorek i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.

Smacznego!

BTW całości: waga 1345 g, 2605 kcal, B 134g, W 32g, T 212g. W 100 g: 194 kcal, B 10g, W 2,4 g, T 16 g.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *