ZUPA KREM Z CUKINII (keto, LCHF, paleo, bez laktozy i glutenu)

Zupa krem z cukinii to jedno z moich ulubionych dań z użyciem tego niskowęglowodanowego warzywa, które bardzo często gości w mojej kuchni w postaci duszonej, grillowanej, faszerowanej, spaghetti, leczo, ketchupu, lazanii itp. Zupa krem  cukinii występuje u mnie w różnych wariantach ale dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na podstawową wersję na bazie rosołu bez laktozy. Można ją oczywiście modyfikować dodając mleko kokosowe lub w wersji z nabiałem śmietanę oraz różnego rodzaju sery. Zupa krem z cukinii znakomicie komponuje się z posiekanym drobno koperkiem, natką pietruszki oraz różnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp.

zupa krem z cukinii

Składniki – zupa krem z cukinii:

Dodatki:

Cukinię umyć, wytrzeć, przekroić i wydrążyć pestki oraz gąbczastą część. Polecam użyć łyżeczki.

Wydrążoną cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę ok 1-2 cm.

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W garnku rozgrzać masło a następnie zeszklić cebulę.

Dodać czosnek i cukinię a następnie podsmażyć do momentu aż będą nieco podduszone.

Warzywa zalać bulionem i gotować aż całkiem zmiękną (ok 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków cukinii).

Całość zmiksować na gładka konsystencję doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie innymi przyprawami np. kurkumą, curry, ziołami prowansalskimi itp.

Zupę podawać posypaną siekanym koperkiem, matką pietruszki, płatkami migdałów, pestkami dyni,nasionami słonecznika itp.Osoby nie unikające laktozy mogą dodać śmietanę lub jogurt grecki.

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 1520 g, 809 kcal, B 48 g, T 51 g, W 40 g. W 100 g: B 3 g, T 3 g, W 2,5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *