ZIELONY HAMBURGER (bez glutenu i jajek, LCHF, niskow臋glowodanowy)

Nie taki fast food straszny, jak go maluj膮! 馃槈 Pod warunkiem, 偶e przygotowujemy go sami z odpowiednich sk艂adnik贸w i oczywi艣cie zrezygnujemy z tradycyjnych bu艂ek 馃槈

Podaj臋 zatem przepis na idealne, soczyste i przepyszne hamburgery LCHF 馃檪12377627_855026997949631_2768215740380479699_o-001

Sk艂adniki na 4 hamburgery:

  • 500 g mi臋sa wo艂owego z t艂uszczem np. rostbef, kark贸wka
  • 100-150 ml bulionu lub wody
  • 2 艂y偶ki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany z膮bek czosnku
  • s贸l, pieprz
  • 1/2 艂y偶eczki ziaren kolendry
  • smalec do sma偶enia
  • sa艂ata rzymska
  • 2 og贸rki kiszone
  • 2 pomidory
  • 4 plastry sera 偶贸艂tego
  • sos czosnkowy: majonez, 艣mietana, czosnek, oregano, s贸l, pieprz

Wo艂owin臋 zmieli膰 drobno. Mi臋so doprawi膰 zmielonymi przyprawami i sol膮.

Wymiesza膰 z zimnym bulionem lub wod膮 i dobrze wyrobi膰 r臋kami, jak mi臋so na pasztet. Uformowa膰 z mi臋sa 4 okr膮g艂e kotlety.

Sa艂at臋 umy膰 i osuszy膰, pokroi膰 og贸rka, pomidora i cebul臋 na plastry.

Przygotowa膰 sos czosnkowy, ketchup lub inne sosy.

Rozgrza膰 smalec na patelni. Sp艂aszczy膰 kotlety i sma偶y膰 z obu stron do zrumienienia. Pod koniec sma偶enia po艂o偶y膰 na mi臋sie plasterek sera aby si臋 lekko stopi艂.

Na li艣ciu sa艂aty uk艂ada膰 mi臋so z serem, plasterki pomidora, og贸rka i cebuli z dodatkiem sosu lub/i ketchupu (przygotuj samodzielnie lub patrz na sk艂ad pilnuj膮c w臋glowodan贸w!). Wszystko przykry膰 drugim li艣ciem sa艂aty.

Hamburgery mo偶na podawa膰 r贸wnie偶 w chlebku/bu艂kach oopsies 馃檪

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *