ZIELONY HAMBURGER (bez glutenu i jajek, LCHF, niskowęglowodanowy)

Udostępnij ten przepis
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
ZIELONY HAMBURGER (bez glutenu i jajek, LCHF, niskowęglowodanowy)
Oceń ten przepis

Nie taki fast food straszny, jak go malują! 😉 Pod warunkiem, że przygotowujemy go sami z odpowiednich składników i oczywiście zrezygnujemy z tradycyjnych bułek 😉

Podaję zatem przepis na idealne, soczyste i przepyszne hamburgery LCHF 🙂12377627_855026997949631_2768215740380479699_o-001

Składniki na 4 hamburgery:

  • 500 g mięsa wołowego z tłuszczem np. rostbef, karkówka
  • 100-150 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • smalec do smażenia
  • sałata rzymska
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 4 plastry sera żółtego
  • sos czosnkowy: majonez, śmietana, czosnek, oregano, sól, pieprz

Wołowinę zmielić drobno. Mięso doprawić zmielonymi przyprawami i solą.

Wymieszać z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety.

Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka, pomidora i cebulę na plastry.

Przygotować sos czosnkowy, ketchup lub inne sosy.

Rozgrzać smalec na patelni. Spłaszczyć kotlety i smażyć z obu stron do zrumienienia. Pod koniec smażenia położyć na mięsie plasterek sera aby się lekko stopił.

Na liściu sałaty układać mięso z serem, plasterki pomidora, ogórka i cebuli z dodatkiem sosu lub/i ketchupu (przygotuj samodzielnie lub patrz na skład pilnując węglowodanów!). Wszystko przykryć drugim liściem sałaty.

Hamburgery można podawać również w chlebku/bułkach oopsies 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *