ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne)

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem stanowiącym idealne połączenie dla modelu LCHF tzn. tłuste mięso + kiszonki, których prozdrowotnych wartości nie trzeba chyba nikomu przypominać 😉 To jednogarnkowe danie jest jak zawsze proste i szybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i sycące, więc znakomicie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni 😉

14680743_1090728337647167_7013991482812433998_n
  • Składniki:
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule (ok 250 g)
  • 1 główka czosnku (ok 40 g)
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 200 g tłuszczu do smażenia (smalec wieprzowy lub gęsi)
  1. Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje odpowiedniej wielkości. Osobiście preferuję ok 200-250 g.
  2. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie dokładnie wymieszać z 1,5 łyżeczki soli, majerankiem, cząbrem oraz ostrą papryką.
  3. Następnie natrzeć mięso przygotowanymi przyprawami i odstawić do zamarynowania na minimum 3 godziny. Ja zostawiam na całą noc, dzięki czemu mięso jest idealne.
  4. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  5. Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  6. Odciśniętą z nadmiaru wody kapustę podzielić na 2 równe części i wymieszać. Połowę wyłożyć na dnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego i posypać oprószyć zmielonym kminkiem.
  7. Na kapuście ułożyć żeberka z tłuszczem, cebulę ziele angielskie, liście laurowe oraz posypać pieprzem.
  8. Wyłożyć pozostałą kapustę, oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklanki wody. Dodać tłuszcz, który ewentualnie pozostał.
  9. Piec przez 45 minut pod przykryciem w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest prawie gotowe to piec przez 15 minut bez przykrycia. Jeśli mięso wymaga dłuższego pieczenia to wydłużyć czas pieczenia pod przykryciem do 1 godziny lub dłużej. Wszystko zależy od wielkości kawałków żeberek.
  10. Smacznego! 🙂
  11. BTW całości: 2990 g, 7065 kcal, B 243 g, T 642 g, W 39 g. BTW w 100g: 236 kcal, B 8g, T 22 g, W 1,3 g.

Jeden Komentarz

Klaudia

Jak obliczyć wartości żeberek z dużą ilością mięsa? Nie chce zjeść za dużo białka no i chce móc obliczyć dzienne spożycie

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *