ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (keto, LCHF, optymalna)

Udostępnij ten przepis
  • 2
  •  
  • 4
  •  
  •  
    6
    Udostępnienia
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (keto, LCHF, optymalna)
Oceń ten przepis

Kolejny patent na mięso mielone pod inną postacią niż kotlety 😉 Tym razem podpowiadam Wam pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową.

Składniki:

  • 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej
  • 60 g smalcu
    900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona)
    1 cebula ok 90 g
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • 400 g sera mozzarella
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie inne przyprawy wedle gustu 😉

Mięso zmielić, dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i dobrze wyrobić mieszając ręką.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Mięso dodać do cebuli i podsmażyć mieszając od czasu do czasu.

Fasolkę świeżą umyć, poodcinać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli fasolka szparagowa to tylko ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli na pół miękko. Po ugotowaniu dobrze odcedzić z wody.

Schłodzony ser mozzarella zetrzeć na tarce.

Podsmażone mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania. Posypać ziołami prowansalskimi a następnie połową startego sera.

Wyłożyć fasolkę szparagową i kolejną warstwę sera.

Całość posypać ziołami prowansalskimi.

Zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180° C przez ok. 15-20 minut.

Zapiekanka znakomicie smakuje sama ale można też podać ją z różnego rodzaju sosami np. na bazie śmietany, pomidorów itp.

Smacznego! 🙂

BTW całości: 2450 g, 4551 kcal, B 275 g, W 43 g, T 362 g. BTW w 100g: 186 kcal, B 11g, W 2 g, T 14 g.

 

10 komentarzy

Adam

Cześć! Gratuluję – bardzo dobra strona. Jestem od dawna pod wrażeniem. Teraz szykuję się na tę zapiekankę. Jakiej wielkości naczynia do pieczenia uzyłaś?

Odpowiedz
Natka

czasem pytania i roszczeniowość pytających mnie powala 😉 podziwiam Panią za cierpliwość 😉 i dziękuję za przepisy, sama jestem weganką ale partnerowi bardzo smakują 🙂 dobór przypraw jest najlepszy, wszystko przygotowywuję bez próbowania i zawsze konsument jest zadowolony 🙂 pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję !

Odpowiedz
Ola

Oj tak, cierpliwość przy prowadzeniu bloga w dzisiejszych czasach musi być anielska 😉 Cieszę się, że moje przepisy przypadły Twojemu mężowi do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Marzena

Kolejny , genialny przepis Olu, zapiekanka pyszna, cała rodzina zachwycona. Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *