ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

Jak się okazuje brukselka ma tylu samo zwolenników, co i przeciwników 😉 Ja sama odkąd jestem na LCHF i poznałam jej prozdrowotne właściwości bardzo ją polubiłam i przyrządzam na różne sposoby 😉 Tym razem dzielę się z Wami pomysłem na brukselkę w połączeniu z mięsem mielonym pod serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama 😉

Składniki:

Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie liście, odciąć twarde końcówki następnie ponacinać je.

Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej i osłodzonej lekko wodzie.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem.

Można dodać także pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy. U mnie tutaj bez tych dodatków.

Naczynie żaroodporne natłuścić a następnie na dnie wyłożyć mięso.

Na mięsie ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę.

Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na brukselkę wylać śmietanę i całość posypać startym serem.

Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut.

Smacznego!

BTW całości: 1920 g, 4643 kcal, B 224 g, T 407 g, W 39 g. W 100 g: 242 kcal, B 12 g, T 21 g, W 2 g.

 

2 komentarze

Ola

Nie wiem jakiego mięsa użyłaś więc ciężko mi powiedzieć, ale może to być przyczyną.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *