ZAPIEKANKA A’LA GOŁĄBKI (LCHF, optymalne, keto, paleo)

Mielone mięso wieprzowe i kapusta to duet doskonały,  z którego przygotujecie wiele smacznych posiłków LCHF. Tym razem dzielę się z Wami moją leniwą wersją gołąbków bez zawijania 😉

10399216_950029418383727_312547856986923251_n (2)

Składniki na ok 10 porcji:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z tłuszczem (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla)
  • 1  główka kapusty (ok 1,5 kg liści)
  • 1 duża cebula (ok 100g)
  • 2 jajka
  • opcjonalnie 300 g sera żółtego (pominąć na diecie paleo oraz bez laktozy)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 300 g przecieru pomidorowego 100% (np. Podravka)
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę przygotować jak na standardowe gołąbki, czyli poodrywać liście, które nie koniecznie muszą być całe.  Liście wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez ok 5 minut.

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkami, drobno pokrojoną w kostkę cebulą oraz przyprawami.

W wersji z serem żółtym należy go zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym  ułożyć na dnie warstwę kapusty a następnie połowę mięsa oraz sera. Przykryć kolejną warstwą kapusty, mięsa i sera, a następnie  samą kapustę.

W garnku zagotować przecier pomidorowy, dodać przyprawy, ziele angielskie i liść laurowy.

Część sosu wylać na zapiekankę, a resztę zostawić do polania gotowej potrawy podczas podawania.

Zapiekankę piec pod przykryciem w temperaturze 150°C przez ok 1 godzinę a następnie odkryć i piec przez kolejne 15 minut.

Gotową zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub opcjonalnie odpowiednią porcją tłuszczu aby uzyskać indywidualne proporcje BTW 🙂

Smacznego! 🙂
BTW całości potrawy w wersji z serem żółtym: 4460 kcal, białko – 260g, węglowodany – 111g, tłuszcz – 345g. Przyjmując 10 porcji wychodzi na 1 porcję: 446 kcal, B – 26, W- 11g, T – 34,5

 

Jeden Komentarz

Mazi

Ola to zacny pomysł! Jestem na tej diecie, a właściwie programie żywieniowym, o ile można to tak nazwać od miesiąca. Staram się nie ograniczać, ale twoje przepisy są zajebiste! Ciekawi mnie czy można tą kapustę zastąpić kapustą włoską…

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *