WIELKANOCNA BABKA (bez glutenu, laktozy i cukru, LCHF, keto, paleo, optymalna)

Wielkanoc dla większości Polaków związana jest  z tradycyjnymi przysmakami i dodatkowymi kilogramami po świętach. Jednak wcale nie musi tak być! Dla tych, którzy marzą aby zjeść wielkanocną babkę a jednocześnie przestrzegać diety podaję przepis na przepyszną, aromatyczną, babkę LCHF  i tym samym życzę Wam zdrowych i tłustych Świąt! 😉

10407489_955963611123641_9143143671961796987_n (2) 🙂

 

Składniki na ciasto:

  • 500-600 g pomarańczy (po obraniu ok 400g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki migdałowej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 6 jajek
  • opcjonalnie stewia lub inny słodzik do smaku (dieta optymalna (DO), keto, paleo – bez jakichkolwiek słodzików i cukru)

Składniki na polewę:

  • mleko kokosowe – koniecznie wysokiej jakości
  • ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie stewia/ksylitol lub inny słodzik (DO, paleo – bez jakichkolwiek słodzików, keto, LCHF – stewia)

Pomarańcze umyć i włożyć do gotującej się wody na 10 minut.

Następnie owoce zalać zimna wodą, wystudzić, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki.

Formę na babkę (polecam silikonową) dokładnie posmarować tłuszczem odpowiednim do pieczenia (masło klarowane – DO, olej kokosowy-keto, LCHF, paleo) a następnie oprószyć mąką kokosową.

Za pomocą blendera lub robota kuchennego zblendować dokładnie jajka, wanilię oraz sodę a następnie dodać kawałki pomarańczy. Opcjonalnie dodać stewię lub inny słodzik do smaku (jeśli Twój model żywienia na to pozwala).
Następnie dodawać po trochu mąkę koksową i migdałową do momentu uzyskania gęstej masy.Ciasto przełożyć do formy umieścić w rozgrzanym do 180° C piekarniku. Piec przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiach.

Ciasto wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Polewę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.

Zebrać z wierzchniej części mleka masło kokosowe i umieścić w miseczce.

Następnie podgrzać 3-4 łyżki mleka kokosowego z ziarenkami wanilii i opcjonalnie stawią lub innym słodzikiem (patrz zasady Twoje diety!)

Całość odstawić do wystygnięcia wstawiając najlepiej do lodówki na min. 2-3 godziny lub na całą noc.

Wystudzone ciasto polać lub posmarować gotową polewą (w zależności od jej konsystencji).

Smacznego! 🙂

BTW całości bez polewy: 960 g, 1747 kcal, B 66 g, W 51 g, T 131 g. W 100 g: 182 kcal, B 7 g, W 5 g, T 14 g.

19 komentarzy

Magda

Czy mąka migdałowa to to samo co zmielone bardzo drobno migdały? Mieszkam za granicą i dostępne są tu migdały właśnie w takiej zmielonej drobno wersji ale nikt nie nazywa tego mąką.

Odpowiedz
Ola

Chodzi o jej rozgotowanie i pozbycie się surowego, kwaśnego smaku oraz nadanie jej zupełnie innej konsystencji.

Odpowiedz
Ola

Niestety jeśli chodzi o makro to nie będzie już niskowęglowodanowa a i w smaku może nie być tak dobra jak ta z oryginalnego przepisu 😉

Odpowiedz
Ania

Jaka powinna być konsystencja babki? Bo upiekłam, ale jest bardzo wilgotna – nie jak babka, jak sernik, a piekła się przez godzinę 🙁 jak ją uratować?

Odpowiedz
Ola

Honiu pomarańcze są tu ważnym dodatkiem ponieważ to dzięki nim ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Kewstia ilości spożywanych węglowodanów bo pewnie chodzi Ci o nią, to bardzo indywidualna sprawa i u osób zaadaptowanych ,aktywnych fizycznie jest to większa ilość niż u tych na adaptacji czy redukcji.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *