WARSTWOWE KOKO SERNICZKI NA ZIMNO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru)

Deser idealny na letnie dni, czyli lekkie kokosowe mini serniczki. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a efekt zarówno wizualny, jak i smakowy znakomity. Kombinacji smakowych i kolorystycznych jest całe mnóstwo w zależności od tego jakich owoców użyjecie. My korzystamy jeszcze z truskawek bo lada dzień skończą się i przerzucimy się na inne letnie owoce 😉 Można go również przygotować w dużej tortownicy i podawać w tęczowych kawałkach 🙂

  • Składniki na warstwę czekoladową:
    200 ml mleka kokosowego
    40 g kakao
    20 g żelatyny
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie słodzik (stewia – keto, LCHF), ksylitol lub cukier
  • Składniki na warstwę waniliową:
    400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii sproszkowanej lub ziarenka z 1 laski wanilii
    30 g żelatyny
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie słodzik (stewia – keto, LCHF), ksylitol lub cukier
  • Składniki na warstwę truskawkową:
    200 ml puszki mleka kokosowego
  • 100 g zmiksowanych truskawek
    20 g żelatyny
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie słodzik (stewia – keto, LCHF), ksylitol lub cukier

W rondelku podgrzać 200 ml mleka kokosowego.

Dodać kakao, żelatynę oraz opcjonalnie słodzik lub cukier a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i mieszać jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotowaną masę przestudzić a następnie przelać do foremek lub większej formy (ok 15 cm średnicy) i wstawić do lodówki na około 15 minut.

Podobnie przygotować kolejną warstwę pomijając kakao, ale dodając wanilię. Po przestudzeniu przelać na warstwę czekoladową i wstawić do lodówki na ok 20 minut.

Do przygotowanej analogicznie jak poprzednie ostatniej już masy należy dodać umyte, oszypułkowane i zmiksowane truskawki (lub inne owoce). Całość zagotować o lekko przestudzić a następnie wylać do foremek/formy i wstawić do lodówki na ok 4-5 godzin.

Deser można podawać z sosem owocowym lub czekoladowym, bitą śmietaną, kawałkami owoców, wiórkami czekoladowymi itp.

BTW całości bez słodzików i dodatków: 940 g, 1651 kcal, B 23, W 25 g, T 161 g. W 100 g: 176 kcal, B 2,5 g, W 2,7 g, T 17 g.

3 komentarze

Webska

Wow, wygląda apetycznie i jestem pewna, że smakuje nieziemsko. Im dłużej śledzę Twój blog, tym bardziej podoba mi się LCHF 🙂

Odpowiedz
Ewelina

Wygląda pysznie! I najważniejsze że jest zdrowe. Przeraża mnie tylko ilość składników, bo wydaje mi się czasochłonne.

Odpowiedz
Ola

To jeden z najszybszych przepisów a najdłużej schodzi z chłodzeniem poszczególnych warstw bo samo przygotowanie mas to chwilunia 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *