WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

Przedstawiam Wam przepis na przepyszną sałatkę z tuńczyka ale w wersji, która idealnie sprawdza się na LCHF, czyli z jajkami, masłem i serem żółtym 😉 Jest to potrawa doskonała nie tylko na co dzień, ale i na rożnego rodzaju imprezach. Przepięknie prezentuje się w szklanym naczyniu i będzie znakomicie wyglądała na wielkanocnym stole 😉

Składniki:

  • 400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g masła
  • 200 g sera żółtego
  • 10 jajek
  • 1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150g)
  • 400 g majonezu
  • pęczek szczypiorku

Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.

Cebule pokroić w drobną kostkę.

Szczypiorek drobno posiekać.

Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.

Masło zmrozić a następnie również zetrzeć na tarce.

Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu żeby ładnie było widać warstwy.

Kolejność warstw od najniższej:

  • starte białka jaj
  • starty ser żółty
  • 1/2 porcji majonezu
  • tuńczyk
  • cebula
  • 1/2 porcji majonezu
  • starte masło
  • pokruszone żółtka jaj
  • szczypiorek

Smacznego! 🙂

BTW całości: 1950 g, 5998 kcal, B 228 g, W 23 g, T 554 g. W 100g: 308 kcal, B 12 g, W 1,2 g, T 28 g.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *