TOSTY Z MĄKI MIGDAŁOWEJ

Uwielbiam tosty wypełnione kiełbasą i rozpuszczonym, cieplutkim serem… Te przygotowane z mąki migdałowej stanowią niesamowicie szybkie i sycące śniadanie lub lunch… oczywiście zgodne z LCHF 🙂

Składniki na 1 tosta:

  • 30 g mąki migdałowej
  • 1 jajko20151115_210511

Jajko roztrzepać. Dodać mąkę migdałową i wymieszać. Masę wylać na płaską powierzchnię (np. wgłębienie przykrywki do pojemnika na żywność, której można używać w mikrofalówce).

20151115_221230

Umieść w mikrofalówce na 90 sekund na wysoką moc ok 750W.

Wyjmij gotowy placek. Podziel na 2 części. Na jednej z nich umieść ser żółty, kiełbasę i ewentualnie inne dodatki jakie preferujesz w tostach. Warto dać większą ilość sera ponieważ same tosty są dosyć suche.

Przygotowanego tosta wkładasz do mikrofalówki na 30 sekund lub zapiekasz w opiekaczu/tosterze.

Znakomicie smakują podane z papryką czerwoną, pomidorkami koktajlowymi lub dowolną surówką 🙂

Świetnie sprawdzą się również jako lunch poza domem np. w pracy lub podróży.

20151115_212545

23 komentarze

Ola

Przyznam szczerze, że nie robiłam go nigdy w piekarniku, więc ciężko mi powiedzieć. Trzeba by spróbować, ale ciężko mi powiedzieć czy udałby się… Ale mam wyzwanie i kiedyś spróbuję 😉

Odpowiedz
Ewelina

Wygląda super, czegoś takiego szukam.
Może próbował ktoś z mąką owsianą?
Będę wdzięczna za pomoc 🙂

Odpowiedz
hm

spoko ale kto uzywa mikrofali w dzisiejszych czasach gdzie mamy dostep do wiedzy i jestesmy swiadomi ze jest to zło..

Odpowiedz
Ola

Od czasu do czasu używam mikrofali a i orzechy czy migdały pooddaję obróbce termicznej bo nie jestem idealna 😉

Odpowiedz
Łukasz M.

Czy mąkę migdałową można czymś zastąpić? Chociażby zwykłą mąką (na próbę)? Zamierzam przetestować różne tłuste przepisy, a do powyższego wolałbym na razie nie kupować mąki migdałowej (żeby się nie zmarnowała, bo tosty mogą mi nie smakować).

Odpowiedz
Łukasz M.

Czyli nie da się mąki migdałowej niczym zastąpić? Te tosty na próbę nie muszą być keto, bo chcę je jedynie przetestować. Jeśliby mi przypasowały, to potem bym robił idealnie ketogeniczne (z mąką migdałową).

Odpowiedz
Ola

Możesz na własną odpowiedzialność spróbować z mąką kokosową ale to nie będzie to samo co z migdałową bo każda ma inne właściwości i daje inny efekt smakowy.

Odpowiedz
Tt

Wypróbowane na mące kokosowej – wychodzą super, tylko zostawić chwilę do nasiąknięcia, wyjdą bardziej puszyste.

Odpowiedz
Ola

Polecam aplikację np MyFitnessPal czy FatSecret albo stronę tabele kalorii i tam wystarczy wpisać każdy składnik i jego gramaturę i samo się wyliczy dla całości.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *