TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)

TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)
Oceń ten przepis

Tym razem coś dla tych, którzy nie potrafią żyć bez pieczywa 😉 Jako, że już jakiś czas temu zrezygnowałam z obróbki termicznej orzechów, to i nie robię też tostów z mąki migdałowej. W zamian za to powstał równie łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej, której w ogóle nie czuć dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach bez glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! 🙂

Składniki na 4 trójkąciki tostowe:

Rozgrzać toster.

W tym czasie wszystkie składniki poza tłuszczem dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche.

Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego jak mocno zrumienione tosty lubicie.

Gotowe tosty można przekroić posmarować masłem, smalcem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić z nich tosty z serem, boczkiem lub kiełbasą i ponownie zapiec w opiekaczu.

Smacznego! 🙂

BTW całości: 152 g, 297 kcal, B 19 g, T 20 g, W 4,5 g. Dzieląc na 4 kawałki – 1 szt.: 38 g, 74 kcal, B 5 g, T 5 g, W 1 g.

19 komentarzy

Monika

A czy jajka można czymś zastąpić (siemię lniane? Tylko niemwiem jak z obróbką termiczną siemienia…) Nie mogę jajek spożywać ani innego nabiału zwierzęcego 🙁
P.s. skończycie mnie tymi pieczywami KetonieDobrzyLudzie

Odpowiedz
Ola

Skoro tak twierdzisz to nie będę się spierać 😉 A tak na poważnie, to staram się zaspokajać Wasze oczekiwania 😉

Odpowiedz
Ola

Trzeba testować bo ja jeszcze nie próbowałam i lubię go właśnie za to, że nie muszę włączać piekarnika 😉

Odpowiedz
Justyna

Pyszne, aż się zdziwiłam że to takie dobre. Ja robiłam w gofrownicy, podałam z maselkiem, serem kozim i pomidorem/ogórkiem kiszonym. Wyszedł z tego jeden gorf, ale sycący. Dodałam mniej mąki, a i tak wyszło gęste ciasto, mimo to efekt końcowy super

Odpowiedz
Ola

Cieszę się bardzo że smakowało 🙂 Co do gęstości ciasta to wszystko kwestia użytej mąki bo kokosowa jest dość nieprzewidywalna i każdej marki inaczej chłonie płyny.

Odpowiedz
Ola

Mąka kokosowa ma taki smak i jeśli dodasz za mało soli i przypraw czy ziół to będzie przeważać słodkawy posmak.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *