Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)

TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)
5 (100%) 2 votes

Tym razem coś dla tych, którzy nie potrafią żyć bez pieczywa 😉 Jako, że już jakiś czas temu zrezygnowałam z obróbki termicznej orzechów, to i nie robię też tostów z mąki migdałowej. W zamian za to powstał równie łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej, której w ogóle nie czuć dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach bez glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! 🙂

Składniki na 4 trójkąciki tostowe:

Rozgrzać toster.

W tym czasie wszystkie składniki poza tłuszczem dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche.

Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego jak mocno zrumienione tosty lubicie.

Gotowe tosty można przekroić posmarować masłem, smalcem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić z nich tosty z serem, boczkiem lub kiełbasą i ponownie zapiec w opiekaczu.

Smacznego! 🙂

BTW całości: 152 g, 297 kcal, B 19 g, T 20 g, W 4,5 g. Dzieląc na 4 kawałki – 1 szt.: 38 g, 74 kcal, B 5 g, T 5 g, W 1 g.

23 komentarze

Monika

A czy jajka można czymś zastąpić (siemię lniane? Tylko niemwiem jak z obróbką termiczną siemienia…) Nie mogę jajek spożywać ani innego nabiału zwierzęcego 🙁
P.s. skończycie mnie tymi pieczywami KetonieDobrzyLudzie

Odpowiedz
Ola

Skoro tak twierdzisz to nie będę się spierać 😉 A tak na poważnie, to staram się zaspokajać Wasze oczekiwania 😉

Odpowiedz
Ola

Trzeba testować bo ja jeszcze nie próbowałam i lubię go właśnie za to, że nie muszę włączać piekarnika 😉

Odpowiedz
Justyna

Pyszne, aż się zdziwiłam że to takie dobre. Ja robiłam w gofrownicy, podałam z maselkiem, serem kozim i pomidorem/ogórkiem kiszonym. Wyszedł z tego jeden gorf, ale sycący. Dodałam mniej mąki, a i tak wyszło gęste ciasto, mimo to efekt końcowy super

Odpowiedz
Ola

Cieszę się bardzo że smakowało 🙂 Co do gęstości ciasta to wszystko kwestia użytej mąki bo kokosowa jest dość nieprzewidywalna i każdej marki inaczej chłonie płyny.

Odpowiedz
Ola

Mąka kokosowa ma taki smak i jeśli dodasz za mało soli i przypraw czy ziół to będzie przeważać słodkawy posmak.

Odpowiedz
patrykm4

Przepis wygląda fajnie, tylko nie rozumiem w jaki sposób ilość węgli jest tak mała, skoro 25g mąki kokosowej ma już 14g wegli?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .