Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu)

Kto powiedział, że tort musi być słodki? Specjalnie dla fanów LCHF podrzucam przepis na oryginalny tort mięsny. Robię jego różne wersje i tutaj z dodatkiem sera, kolorowej papryki, salami i ostrego sosu chili. Owinięty plastrami boczku wygląda fantastycznie i doskonale smakuje. Jeśli spodobała Wam się rolada serowa to ten przepis też powinien przypaść Wam do gustu.


Składniki – tort mięsny:

Przygotować formę do pieczenia (u mnie mała tortownica z odpinanym dnem) lub głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika.

Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza nią i można było nimi owinąć babkę.

tort mięsny

Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru).

Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę

Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw wymienionych w liście składników lub użyć gotowego sosu pół na pół chili i pomidory (ostry).

Sos rozprowadzić na wyłożonym w formie mięsie.

Schłodzony ser żółty lub mozzarellę w kostce zetrzeć na tarce i wysypać na posmarowane sosem mięso.

Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno pokroić w kostkę a następnie ułożyć jako kolejna warstwę w formie.

Na papryce poukładać plasterki salami a następnie zwinąć do środka plastry boczku. dodatkowo na środku można ułożyć kilka plastrów w zależności od tego jak długie plasterki mieliśmy i czy objęły one całą babkę. W razie potrzeby trzeba najpierw wyłożyć środek dodatkowymi plastrami a później zwinąć brzegi.

Tort mięsny piec w 180°C (termoobieg) przez ok 90 minut (w zależności od wielkości formy i grubości „ciasta”.

Tort mięsny polecam podawać z sosami jak czosnkowy, pomidorowy, ziołowy lub/i warzywami świeżymi bądź gotowanymi lub pieczonymi.

BTW całości: 2380 g, 5688 kcal, B 385 g, T 449 g, W 23 g. W 100 g: 239 kcal, B 16 g, T 19 g, W 1 g.

3 komentarze

Ola

Nie mam pojęcia kim jest kwasior, ale z tego co pamiętam kiedyś chyba ktoś w jakiejś w grupie udostępnił swój tort urodzinowy i ja zrobiłam wtedy swój. Jeśli jest podobny do czyjegoś to zbieg okoliczności.

Odpowiedz
Tomek

Bry
może podwędził, może nie, ale sam od dawien, dawna robię podobne torty.
Zasadniczo uwielbiam białka i tłuszcze, tak, ze ów „kwasior” (pewnie chodzi o dietę Kwaśniewskiego) nie jest odkrywca Ameryki.

Na marginesie – super blog i przepisy.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .