TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy)

Odkąd opracowałam przepis na idealne ciasto kruche LCHF a do tego sprawiłam sobie silikonową formę do tart, wypiekam je bardzo często. Na słodko, słono, na obiad, kolację, deser, na co dzień i od święta. To znakomita forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon. Tym razem klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii.

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.

Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.

Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.

Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut.

Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C  przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.

Mięso zmielić lub użyć gotowego.

Następnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim mięso z dodatkiem ulubionych przypraw, poza solą.

Gdy mięso będzie podsmażone dodać sól oraz przecier pomidorowy tak aby farsz nie miał zbyt dużo wody. Gotować bez przykrycia do odparowania wody i zagęszczenia.

Na upieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać kolejne 10-15 minut.

Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro 😉 U mnie w domu jeśli chodzi o tarty obiadowe hitem są uwielbiane przez wszystkich z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 870 g, 2554 kcal, B 96, T 208 g, W 56 g ( w tym 36 błonnik). W 100 g: 294 kcal, B 11 g, T 24 g, W 6,4 g ( w tym 4 g błonnik).

12 komentarzy

Patrycja

Zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie, zrobię w przyszłym tygodniu :). Czym mogę ewentualnie zastąpić mąkę migdałową? Kasztanowa da radę?

Odpowiedz
Asia

Czy mogę zastąpić mąkę migdałową orzechami zmielonymi? PS. Dzięki wielkie za bloga i za mega przepisy.

Odpowiedz
Aga

Ola, tarta genialna!!! Jestes moim guru!
Wyprobowalam dzis 3 Twoje przepisy (zeberka na kapuscie, mielone i tarta) bo postanowilam swoim gosciom podac ketodania. Sa pyszne!
A czy moglabym prosic o przepis na placki z kapusty kiszonej z zachowaniem zasad lchf?

Odpowiedz
Iga

Olu. Dzięki Twoim przepisom moje ketomenu ma nowe dania. Chciałam zapytać czy ciasto na tartę można zamrażać

Odpowiedz
anetag

Ja mam małe pytanie 🙂 dziś zaczynam swoją drogę z keto. zrobiłam na obiad tartę z Twojego przepisu – w smaku genialna! nic się nie rozlatuje, ale ciasto wyszło mi bardzo suche . czy tak ma być? czy jednak coś zawaliłam? 😛

Odpowiedz

Odpowiedz na „AgaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *