TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy)

Odkąd opracowałam przepis na idealne ciasto kruche LCHF a do tego sprawiłam sobie silikonową formę do tart, wypiekam je bardzo często. Na słodko, słono, na obiad, kolację, deser, na co dzień i od święta. To znakomita forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon. Tym razem klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii.

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.

Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.

Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.

Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut.

Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C  przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.

Mięso zmielić lub użyć gotowego.

Następnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim mięso z dodatkiem ulubionych przypraw, poza solą.

Gdy mięso będzie podsmażone dodać sól oraz przecier pomidorowy tak aby farsz nie miał zbyt dużo wody. Gotować bez przykrycia do odparowania wody i zagęszczenia.

Na upieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać kolejne 10-15 minut.

Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro 😉 U mnie w domu jeśli chodzi o tarty obiadowe hitem są uwielbiane przez wszystkich z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 870 g, 2554 kcal, B 96, T 208 g, W 56 g ( w tym 36 błonnik). W 100 g: 294 kcal, B 11 g, T 24 g, W 6,4 g ( w tym 4 g błonnik).

10 komentarzy

Patrycja

Zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie, zrobię w przyszłym tygodniu :). Czym mogę ewentualnie zastąpić mąkę migdałową? Kasztanowa da radę?

Odpowiedz
Asia

Czy mogę zastąpić mąkę migdałową orzechami zmielonymi? PS. Dzięki wielkie za bloga i za mega przepisy.

Odpowiedz
Aga

Ola, tarta genialna!!! Jestes moim guru!
Wyprobowalam dzis 3 Twoje przepisy (zeberka na kapuscie, mielone i tarta) bo postanowilam swoim gosciom podac ketodania. Sa pyszne!
A czy moglabym prosic o przepis na placki z kapusty kiszonej z zachowaniem zasad lchf?

Odpowiedz
Iga

Olu. Dzięki Twoim przepisom moje ketomenu ma nowe dania. Chciałam zapytać czy ciasto na tartę można zamrażać

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *