TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty 😉

Składniki:

100 g mąki kokosowej

30 g mąki migdałowej

80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna)

3 jajka

przyprawy i dodatki:

„na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp.

  1. wytrawne (w zależności od nadzienia):
  2. sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek,

 

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.

Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.

Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.

Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut.

Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C  przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.

Jeśli farsz wymaga zapiekania to w zależności od rodzaju farszu i jego przygotowania zapiekać kolejne 10-15 minut.

Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro 😉 U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa 😉 Przepisy oczywiście pojawią się na blogu 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 390g, 1601 kcal, B 47 g, W 56 g (w tym cukier 25g), T 126. W 100g: 410 kcal, B 12g, W 14 g ( w tym cukry 6g), T 32g.

 

11 komentarzy

Zofia

Hej OIa!
Uwielbiam Twoje przepisy, jednak jedna rzecz, której mi brakuje jest wtyczka Pinterest na Twoim blogu! Możliwość „przypięcia” Twoich przepisów byłaby super wygodna 🙂
Pozdrawiam, Zośka

Odpowiedz
Ola

Kruchość pierwsza klasa i jak prawdziwa tarta, ale jak dla mnie zapach kokosowy mocno przebija i chyba będę wykorzystywać w wersji słodkiej. Ogólnie bardzo fajny przepis – ja zrobiłam z cebulą i serem, jutro dorzucę boczek to powinno się zsynchronizować. pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Zdecydowanie w wersji wytrawnej trzeba użyć odpowiednich przypraw i mocnego w smaku farszu dla przełamania kokosowego aromatu 😉

Odpowiedz
Ola

Nie próbowałam z mąką konopną. W ogóle nie używam tej mąki. Tutaj mąka kokosowa nadaje słodkiego posmaku ciastu i nie stosuję dzięki temu żadnych słodzików.

Odpowiedz
Klaudia

„wylepić” nie, raczej rozsmarować. Ciasto wyszło konsystencji gęstej masy śmietanowej. A w piekarniku spłonęło z boków i mam płaski placek co zrobiłam źle? Miałam dość duże jajka, a zamiast mąki zmieniłam 100g wiórków. Bardzo proszę o pomoc

Odpowiedz
Ola

Konsystencja była nieodpowiednia. Powinna być plastyczna aby móc nią wylepić formę. Za duża porcja mokrych składników w stosunku do mokrych. Poza tym mąka kokosowa to nie jest to samo co zmielone wiórki kokosowe. Tym samym modyfikacja przepisu przełożyła się na efekt finalny i porażkę 😉 Następnym razem polecam trzymać się przepisu w 100% 😉

Odpowiedz
Oliwia

Hej 🙂 uwielbiam twoje przepisy, ale właśnie skończyła mi się mąka migdałowa :/. Czy jeśli zastąpie ją w całości mąką kokosową tarta wyjdzie? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *