TACOS W SEROWYCH MUSZLACH (bezglutenowe, niskowęglowodanowe)

Tacos to jedno z dań kuchni meksykańskiej. Jedząc wg LCHF wcale nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy tylko zamienić muszle z mąki na przepyszne i chrupiące muszelki serowe. Można je przygotować z mięsem, rybą i podać z ulubionymi warzywami oraz sosami.

20151129_131051

Składniki na 4 duże muszle:

  • 20 dag sera żółtego
  • mięso mielone
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy 100% (np. Podravka)
  • olej kokosowy
  • przyprawa taco (patrz skład) lub ulubione przeprawy

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzać patelnię bez tłuszczu.

Rozsypać ser i smażyć do momentu aż się rozpuści a brzegi będą złoto-brązowe. Nie dopuścić do zbrązowienia sera ponieważ zrobi się gorzki.

Wykładać np na papierowy talerzyk, który należy lekko zgiąć by powstała muszelka i zostawić aż zesztywnieje.

Mięso mielone usmażyć na oleju kokosowym z posiekaną cebulą, czosnkiem i innymi przyprawami bądź mieszanką ziół taco (patrz skład!). Dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

Mięso wyłożyć do muszelek. Na wierzchu ułożyć paprykę, pomidory, sałatę, starty ser żółty. Polać sosem czosnkowym lub dodać inne dodatki.

20151129_131528

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *