Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru)

Nie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon 😉 W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie 😉

15369960_1148694258517241_5159098973860619520_o-2

Składniki na ciasto:

  • 110g mąki migdałowej
  • ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto)
  • 3 duże jajka
  • 20 g łupin babki jajowatej
  • 80 g mleka kokosowego
  • 80 g gęstej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol) albo ksylitol lub cukier do smaku

Składniki na masę makową:

  • 90 g suchego maku (ziarenka) lub mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki)
  • 200 ml wody
  • 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto)
  • 1 białko
  • 20 g orzechów włoskich posiekanych
  • 20 g płatków migdałowych posiekanych
  • 20 g rodzynek
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu

Wodę zagotować w garnku. Do gotującej się wody wsypać mak i gotować przez 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywka i odstawić na ok 4 godziny. Po tym czasie odcedzić mak na drobnym sitku lub gazie. Odstawić do odsączenia. Można również docisnąć aby jak najlepiej odcisnąć masę z nadmiaru wody. Odciśnięty mak zmielić w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko. Mielenie powtórzyć 2-3 razy aby uzyskać jak najbardziej gładką masę. Masę można przechowywać w lodówce do 5 dni oraz mrozić.

Można również użyć suchego mielonego maku, który należy wsypać do gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywka i odstawić na ok 1 godzinę. Wystudzony mak odsączyć z ewentualnego nadmiaru wody na sitku lub przez gazę.

Nie polecam gotowej masy makowej z puszki z bakaliami ponieważ zawierają skrobię lub mąkę kukurydzianą a także często cukier.

Wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, łupiny babki jajowatej, sproszkowana wanilię oraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie cukier lub słodzik w formie sypkiej. Masło roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej.Dodać śmietanę i jajka a następnie wszystko zmiksować.  Połączyć dokładnie suche i mokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę.

W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C.

Ciasto można udekorować lukrem z pudru kokosowego (suche wiórki zmielone na pył) lub tradycyjnego lukru dla osób, które nie unikają cukru.

Smacznego! 🙂

BTW całości bez polewy i lukru: waga 980g, 3202 kcal, B 78g, T 294g, W 41g. BTW w 100g: 327 kcal, B 8g, T 30g, W 4,2g.

7 komentarzy

Grażka

Pychota, wilgotna i bardzo dobra rolada. Oczywiście zaszalałam i zrobiłam podwójną porcję, dlatego musiało być trochę za grube ciasto i mi pękło w dwóch miejscach. Nie miałam z tym żadnego problemu, zawinęłam ściśle folią, po przestygnięciu było dużo lepiej, obłożyłam roladę mąką kokosową wymieszaną z wodą i odrobiną cukru, było całe białe jak z lukru, pęknięcia ładnie się zatuszowały. Teraz stale będzie gościło na naszym wigilijnym stole 🙂 .

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .