SOS HOLENDERSKI (LCHF, keto, optymalny, ketogeniczny)

Sos holenderski sprawdzi się idealnie wśród osób na LCHF.  Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut więc naprawdę warto stosować go w kuchni. Kremowy i subtelny, idealnie komponuje się z jajkami, rybami bądź warzywami np. szparagami 🙂

14915642_1127684350618232_8520980279844135917_n-2

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz biały

Masło rozpuścić w rondelku pilnując by się nie przypaliło.

Żółtka ubić za pomocą miksera z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Powoli dodawać gorące masło cały czas miksując.

Sos powinien być lekki i puszysty o jasno żółtym kolorze i mieć konsystencję majonezu. Należy go podawać na bieżąco bez podgrzewania bo może się zmienić się w omlet 😉

 

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *