Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu)

Tym razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, kt贸re ka偶dy z nas zna 馃檪 Niby nie jest trudno je przygotowa膰, ale cz臋sto co艣 z nimi jest nie tak. Dziel臋 si臋 z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, kt贸re s膮 znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bu艂ki, panierki itp. Po prostu samo mi臋so! 馃檪

15578949_1156034807783186_4376344847890272545_n-2

Jako艣膰 kotlet贸w mielonych zale偶y przede wszystkim od mi臋sa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mi臋sa mielonego, kt贸rego sk艂ad na etykietach jest bardzo d艂ugi z racji chemicznych dodatk贸w i wype艂niaczy. Chc膮c mie膰 pewno艣膰 co do jako艣ci mi臋sa polecam kupi膰 wybrane kawa艂ki w sprawdzonym sklepie mi臋snym, zmieli膰 je w domu lub na miejscu w sklepie. Mi臋so musi mie膰 odpowiednie proporcje t艂uszczu i bia艂ka, 偶eby nie by艂o zbyt chude. Moje idealne mi臋so mielone to: szynka, kark贸wka, 艂opatka oraz podgardle.

Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mi臋sa z dodatkiem wody, dzi臋ki kt贸rej s膮 mi臋kkie, spr臋偶yste i soczyste.

Kolejny patent to odpowiednie sma偶enie. Pocz膮tkowo kotlety nale偶y sma偶y膰 na du偶ym ogniu na rozgrzanym t艂uszczu p贸藕niej zmniejszy膰 ogie艅 i nadal sma偶y膰 przez ok 5 minut w zale偶no艣ci od wielko艣ci kotlet贸w. Sma偶one na zbyt du偶ym ogniu spal膮 si臋 z wierzchu a w 艣rodku b臋d膮 surowe. Je艣li ogie艅 b臋dzie od pocz膮tku zbyt s艂aby kotlety wci膮gn膮 bardzo du偶o t艂uszczu i nie b臋d膮 soczyste.

R贸wnie偶 sk艂ad jest bardzo prosty i tradycyjny bez bu艂ek, panierek itp. Wystarczy s贸l i pieprz. Ewentualnie zeszklona na t艂uszczu cebula lub wyci艣ni臋ty czosnek.

Sk艂adniki (ilo艣膰 kotlet贸w zale偶y od ich wielko艣ci 鈥 u mnie wychodzi 7-8 kotlet贸w):

1 kg mi臋sa mielonego (u mnie: 375g 艂opatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla)

300 ml zimnej wody

4 z膮bki czosnku

s贸l i pieprz do smaku

Smalec do sma偶enia

Mi臋so mielone wyrobi膰 z zimn膮 wod膮, wyci艣ni臋tym czosnkiem lub zeszklon膮 1 cebul膮 pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋. Doda膰 s贸l i pierz do smaku i bardzo dobrze wyrobi膰 aby mi臋so by艂o pulchne i napowietrzone.聽 Mokrymi d艂o艅mi formowa膰 odpowiedniej wielko艣ci kotlety.

T艂uszcz dobrze rozgrza膰 na patelni. Kotlety sma偶y膰 na du偶ym ogniu do zrumienienia a nast臋pnie zmniejszy膰 ogie艅 i sma偶y膰 jeszcze przez ok 5 minut, aby mi臋so nie by艂o surowe w 艣rodku.

Gotowe kotlety zajada膰 ze smakiem 馃槈

Smacznego! 馃檪

19 komentarzy

Ola

Odpowiednia ilo艣膰 wody oraz dobre wyrobienie mi臋sa spowoduje 偶e nie b臋dzie ono wodniste a nabierze spr臋偶ysto艣ci i lekko艣ci a kotlety b臋d膮 soczyste i wilgotne.

Odpowiedz
Basua

Sma啪臋 kotlety lata 艣wietlne, ale nadszed艂 czas na odrzucenie z powodu uczulenie na pszenic臋 bu艂ki i klops dzisiaj zmieni艂am karczek i doda艂am jak zwykle s贸l pieprz czosnek uduszon膮 cebulk臋 jak zawsze i i i WOD臉鈥 no i sukces pyszne, soczyste itd. bez bu艂ki. Przysz艂y zi臋膰 zjad艂 5 to dopiero recenzja. Pozdrawiam

Odpowiedz
Asia

Kotlety mielone z wod膮 robi臋 ju偶 od lat i zawsze by艂y podawane z ziemniakami. Z czym je podawa膰 teraz?

Odpowiedz
Marcel Tomasz

Spoko kotleciki.
Opr贸cz czosnku doda艂em cebulk臋 oraz mielony kmin rzymski. Mi臋so po wyrobieniu jest troch臋 kleiste wi臋c mo偶na sobie pom贸c ga艂kownic膮 do lod贸w. Odmierzy proporcjonalne mi臋sne kulki na kotleciki a i r膮czki pozostan膮 czyste.
Dzi臋ki za przepis

Odpowiedz
Ola

Nie oddaj臋 jajka bo kotlety i bez tego pi臋knie si臋 klej膮 dzi臋ki odpowiednim proporcjom mi臋sa. Poza tym jajko powoduje 偶e s膮 bardziej twarde i zbite. Dodatkowo ja unikam bia艂ka jaj wi臋c je艣li potrawa nie wymaga obecno艣ci jajek to ich nie u偶ywam.

Odpowiedz
agata

A o co ci chodzi z : kotlety 鈥瀢od膮 wyrobi膰鈥 ?
sorka za pytanie ale jestem pocz膮tkow膮 i w kuchni mi nie najlepiej ;D
zrobi艂am kotlety mielone jedne z cebul膮, a drugie z czosnkiem.
z czosnkiem nie smakowa艂y 馃檨 ale z cebul膮 tak 馃檪 moja babcia robi艂a zawsze bardzo pyszne kotlety mielone ale na bu艂ce tarce i z dodatkiem mleka. by艂y mi臋ciusienkie w 艣rodku.
moje mielone wieprzowe nie by艂y a偶 tak mi臋ki臋 馃檨
mo偶e to jest to o co ci chodzi z 鈥瀢yrobieniem wody鈥? wyt艂umaczysz mi?
z gory dzi臋kuje!

Odpowiedz
Ola

Do mi臋sa dodajesz wod臋 lub bulion i wyrabiasz je r臋k膮 do dok艂adnego po艂膮czenia. Dzi臋ki temu kotlety s膮 soczyste a nie suche i zbite.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *