SMAŻONA PIERŚ Z KACZKI NA PUREE Z BROKUŁA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy)

Dla mnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Wspaniale komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie z puree brokułowym, którym łatwo podbijać dodatkowy tłuszcz w makro.

Składniki:

  • 4 piersi kaczki ze skórą
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Składniki na puree:

  • 500 g brokułów
  • 60 g tłuszczu (masło – DO, masło klarowane – bez laktozy, keto, olej kokosowy, olej MCT – keto, LCHF)
  • sól i pieprz mielony czarny do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Piersi kaczki rozmrozić jeśli były mrożone lub wyjąc z lodówki na 15 minut przed smażeniem.

Mięso umyć zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Skórę oczyścić z ewentualnych fragmentów piór a następnie ostrożnie naciąć nożem w kratkę tak by nie uszkodzić mięsa.

Piersi oprószyć solą i pieprzem mielonym.

Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni skórą do dołu a następnie odpalić duży płomień pod patelnią.

Smażyć od momentu rozgrzania się patelni w zależności od wielkości i grubości piersi ok 6-7 minut od strony ze skóry, zmniejszając w trakcie ogień by mięso nie przypaliło się.

Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4-5 minut.

Gotowe piersi zdjąć z patelni i odstawić na 5 minut. Po tym czasie można je podawać w całości lub pokrojone w plastry.

Osobiście podaję w całości z puree z brokuła.

Przygotowanie puree:

Brokuły gotować przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż łodygi będą al dente i nie straciły swoich wartości zdrowotnych.

Brokuły odcedzić, umieścić w naczyniu zmiksować lub zblendować na puree.

Tłuszcz w formie stałej (masło/masło klarowane/olej kokosowy) roztopić w rondelku i dodać do brokułów. W zasadzie można dodać dowolną ilość w zależności od indywidualnych potrzeb makro.

Przyprawić wyciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać.

BTW piersi kaczej ze skórą: 100 g, 167 kcal, B 18,2 g, T 10,4 g, W 0 g.

BTW całości puree brokułowego: 565 g, 696 kcla, B 14,5 g, T 62 g, W 22 g. W 100g: 123 kcal, /B 2,6 g, T 11 g, W 4 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *