ŚLEDZIE POD TŁUSTĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalne)

Jeśli sięgam po ryby to tylko te jak najbardziej tłuste. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na śledzie pod śmietanowo-majonezową pierzynką 🙂  Przepyszne i bardzo sycące! A do tego mają zacne makro LCHF 😉 W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.

14520597_1080646918655309_6432035428020385411_n (2)

Składniki:

  • 400 g śledzi solonych
  • 5 żółtek gotowanych – ok 100 g
  •  200 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli czerwonej
  • szczypiorek
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez min 3-4 godziny a najlepiej całą noc.

Wymoczone śledzie opłukać i odsączyć z wody a następnie pokroić w drobną kostkę.

Ugotować 5 jajek na twardo, wystudzić a następnie pokruszyć same żółtka.

Pokroić drobno szczypiorek oraz w kostkę ogórki i cebulę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W misce układać warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, śmietana, ogórek, majonez, żółtka, śmietana, cebula, majonez, ser żółty i szczypiorek. Można też całość wymieszać jeśli nie zależy nam na efekcie wizualnym 😉

Gotowe danie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień gdy smaki „przegryzą się” 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 1110 g, 2586 g, B 126 g, T 222 g, W 19 g. W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *