Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

ŚLEDZIE POD TŁUSTĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalne)

Jeśli sięgam po ryby to tylko te jak najbardziej tłuste. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na śledzie pod śmietanowo-majonezową pierzynką 🙂  Przepyszne i bardzo sycące! A do tego mają zacne makro LCHF 😉 W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.

14520597_1080646918655309_6432035428020385411_n (2)

Składniki:

  • 400 g śledzi solonych
  • 5 żółtek gotowanych – ok 100 g
  •  200 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli czerwonej
  • szczypiorek
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez min 3-4 godziny a najlepiej całą noc.

Wymoczone śledzie opłukać i odsączyć z wody a następnie pokroić w drobną kostkę.

Ugotować 5 jajek na twardo, wystudzić a następnie pokruszyć same żółtka.

Pokroić drobno szczypiorek oraz w kostkę ogórki i cebulę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W misce układać warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, śmietana, ogórek, majonez, żółtka, śmietana, cebula, majonez, ser żółty i szczypiorek. Można też całość wymieszać jeśli nie zależy nam na efekcie wizualnym 😉

Gotowe danie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień gdy smaki „przegryzą się” 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 1110 g, 2586 g, B 126 g, T 222 g, W 19 g. W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.

 

11 komentarzy

Marcin

Ja mam kury, więc wszystko co zostaje w kuchni poddaję naturalnemu recyklingowi. Dzięki temu kury dają tłuściejsze żółtka.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *