ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (keto, LCHF, optymalne, paleo)

Kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach 😉 Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają serce, pamięć i koncentrację.

15419590_1152710794782254_1082958650556624336_o

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych (matias) – ok 800 g
  • 3 cebule – ok 270 g
  • 1 łyżka cukru – 10 g
  • 150 g przecieru pomidorowego 100%
  • sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • liście laurowe – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – ok 250 ml

 

  1. Płaty śledziowe zalać zimną wodą. Po 10 minutach wodę odlać i wlać świeżą i odstawić na 2 godziny.
  2. Po tym czasie odlać wodę i sprawdzić czy nie trzeba ich dalej moczyć jeśli są bardzo słone.
  3. Na patelni rozgrzać połowę oliwy z oliwek.
  4. Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli, ale nie do całkowitej miękkości.
  5. Dodać pozostał oliwę, przecier, cynamon, majeranek i cukier.  Smażyć razem ok 2 minut. Następnie wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i krótko przesmażyć przez kolejne 2 minuty.
  6. Patelnię zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  7. Wymoczone śledzie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Płaty  układać na desce skórą od spodu. Na środek każdego wykładać porcję wystudzonej cebuli i zwijać w rulon. Roladki przekłuwać wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać pozostałą oliwą dodając liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić na minimum 24 godziny a najlepiej na 2-3 dni 😉
  8. Smacznego! 🙂

BTW całości z oliwą: waga 1480g, 3925 kcal, B 133 g, T 363 g, W 30 g. W 100 g: 266 kcal, B 9g, T 25g, W 2g.

 

3 komentarze

Renata

Coś się z węglami popsuło i jest w całości 30 i w 100g 30 🙂 ja mimo wszystko albo wywalę cukier albo zastąpić erytrolem ale obowiązkowo pojawią się u mnie w święta!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *