ŚLEDZIE FASZEROWANE KAPUSTĄ KISZONĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Kolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba pod kątem zdrowia ponieważ śledzie są doskonałym źródłem witaminy D, E a także z grupy B, żelaza, jodu, cynku. Obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe. Natomiast kapusta kiszona to naturalny probiotyk oraz źródło witaminy B1, B6, B9, C, K, minerałów takich jak man gan, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. Jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Bogata w indol-3-karbinolu, o działaniu antynowotworowym i odtruwającym z toksyn. Polecam również inne przepisy ze śledziami w roli głównej.

śledzie faszerowane kapustą kiszoną

Składniki na śledzie faszerowane kapustą kiszoną:

  • 500 g płatów śledziowych a’la matias
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 60 g cebuli
  • 60 g jabłka
  • 30 g marchewki
  • 60 g papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 250 g majonezu domowego na bazie oleju z awokado lub/i delikatnej oliwy z oliwek bądź dobrej jakości majonezu ze sklepu
  • sól himalajska lub kłodawska – opcjonalnie w zależności od stopnia słoności śledzi i kapusty
  • pieprz czarny świeżo mielony

Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godziny.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno posiekać.

Cebulę obrać i drobno poszatkować.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić drobniutko.

Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Cześć farszu odłożyć do wyłożenia na dnie i na wierzchu w słoiku a resztę podzielić na odpowiednia ilość płatów śledziowych.

Na końcówce każdego płata ułożyć farsz i zwijać w roladkę a następnie spiąć wykałaczką by się nie rozwinęła.

Na dnie dużego słoika lub naczynia wyłożyć część pozostawionej kapusty.

Następnie ułożyć na niej faszerowane śledzie i przykryć resztą kapusty tak żeby pokryła całość.

Śledzie muszą się „przegryźć” dlatego najlepiej przygotować je 1-2 dni przez spożyciem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

BTW całości: 1465 g, 1844 kcal, B 110 g, T 249 g, W 28 g. W 100g: 194 kcal, B 8 g, T 17 g, W 2 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *