ŚLEDZIE CURRY (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

Śledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku. Tym razem polecam Wam śledzie w sosie curry, które jemy na co dzień i od święta, ponieważ świetnie się prezentują i doskonale smakują. Połączenie słonego śledzia, ze słodkawą przyprawą curry i pikantną cebulką daje niesamowity efekt 😉

Składniki:

600 g płatów filetów śledziowych
200 g śmietany
120 g majonezu
150 g cebuli
20 ml (ok 2 łyżek) soku z cytryny
5-7 g (ok 1 łyżeczki) curry

Filety moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut a następnie wypłukać i ponownie zalać woda na godzinę.

Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić.

Wymieszać majonez, śmietanę,curry, sok z cytryny i przestudzoną cebulę.

Śledzie pokroić w drobne kawałki i wymieszać z sosem.

Opcjonalnie można dodać pokrojonego ogórka kiszonego.

Całość wstawić do lodówki minimum na noc.

Polecam przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

BTW całości: 1097 g, 2120 kcal, B 59 g, T 198 g, W 22 g. W 100 g: 193 kcal, B 5 g, T 18 g, W 2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *