ŚLEDŹ PIECZONY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy)

Śledzie większość osób kojarzy z płatami w zalewie bądź w oliwie, w sałatkach, rolmopsach itp. Tym razem przedstawiam Wam śledzia w zupełnie nowej odsłonie – marynowanego w ziołach a następnie pieczonego w piekarniku. Nie każdy przepada za smakiem śledzi bo jest dość specyficzny, ale naprawdę warto przemycić je do swojej diety, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych.

Składniki:

  • 6 świeżych płatów śledzi
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1łyżeczka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 limonka (skórka obtarta)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól himalajska

Śledzie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Papryczkę chilli umyć dokładnie i drobno pokroić.

Limonkę wyszorować w gorącej wodzie, wysuszyć a następnie zetrzeć skórkę.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać sól, oliwę, skórkę oraz koperek i zioła. Wszystko wymieszać dokładnie.

Śledzie umieścić w marynacie (posmarować w środku oraz na zewnątrz) i marynować minimum 2-3 godziny w lodówce.

Śledzie ułożyć na wyłożonej papierem blaszce.

Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Podawać z mixem sałat.

BTW śledzia świeżego w 100 g: 166 kcal, B 16,3 g, T 10,7 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *