SHAKSHUKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy)

Shakshuka,czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację 😉 Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami.

Składniki na 3 porcje (2 osoby dorosłe i 1 dziecko):

  • 80 g masła klarowanego (dieta optymalna, LCHF, keto) lub oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo)
  • 60 g cebuli
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g papryki żółtej
  • 2 duże ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę (10g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • ½ papryczki chilli
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól himalajska
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra do posypania

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

Papryczkę chilli posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać tłuszcz.

Dodać cebulę a po 2-3 minutach paprykę, chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek.

Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodać pomidory z puszki.

Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chilli.

Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji.

W sosie zrobić dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces ale jeśli lubicie półpłynne żółtka to lepiej zrezygnować z pokrywki.

Patelnię zdjąć z ognia, podawać z siekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą. U mnie na ogół ze szczypiorkiem 😉

My robimy dodatkowo żółtka sadzone bo na patelni mieści się tylko 5-6 jajek 😉

BTW całości (w tym 5 jajek): 1040 g, 1298 kcal, B 45 g, W 26 g, T 111 g.

4 komentarze

Kasia

Chciałam tylko napisać że danie jest przepyszne. Robimy je w niedziele. Dziękujemy za zróżnicowane przepisy Pani Olu.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *