Shakshuka,czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację 😉 Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami.

Składniki na 3 porcje (2 osoby dorosłe i 1 dziecko):
- 80 g masła klarowanego (dieta optymalna, LCHF, keto) lub oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo)
- 60 g cebuli
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g papryki żółtej
- 2 duże ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę (10g)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- ½ papryczki chilli
- 5 jajek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól himalajska
- pieprz mielony
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra do posypania
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę a po 2-3 minutach paprykę, chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać pomidory z puszki.
Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chilli.
Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji.
W sosie zrobić dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces ale jeśli lubicie półpłynne żółtka to lepiej zrezygnować z pokrywki.
Patelnię zdjąć z ognia, podawać z siekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą. U mnie na ogół ze szczypiorkiem 😉
My robimy dodatkowo żółtka sadzone bo na patelni mieści się tylko 5-6 jajek 😉
—
BTW całości (w tym 5 jajek): 1040 g, 1298 kcal, B 45 g, W 26 g, T 111 g.
Właśnie wczoraj jadłam po raz pierwszy, ale zdecydowałam się na dodanie sporej ilości ciecierzycy.
Ale z ciecierzycą to chyba dużo węgli, raczej nie LCHF.
Chciałam tylko napisać że danie jest przepyszne. Robimy je w niedziele. Dziękujemy za zróżnicowane przepisy Pani Olu.
Cieszę się, że moje przepisy przypadły Wam do gustu. Niech idą na zdrowie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Na adaptacji? Można?
Teoretycznie można jeśli pozwala na to makro bo tu sporo węgli z warzyw. Całość jak najbardziej czysta i keto 😉
Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz…i żałuję, że dopiero teraz. Pyszoooota 🙂
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 😉
Uwielbiam i jem w każdy weekend. Daję połowę pomidorów, bo dodaję też świeże. Poznałam ten przepis na diecie OXY .
Witaj w klubie miłośników shakshuki 🙂
Pychotka 🙂