SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru)

Udostępnij ten przepis
  • 16
  •  
  • 2
  •  
  •  
    18
    Udostępnienia
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru)
5 (100%) 1 vote

Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w ramach posiłku czasem się skuszę.  Seromak (seromakowiec) to znakomite połączenie smaków. Wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość a do tego przepyszne i można je mrozić. Polecam spróbować!

seromak (seromakowiec)

Składniki – seromak (seromakowiec):

Masa makowa:

Masa serowa:

Przygotowanie – seromak (seromakowiec):

Do przygotowania masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji.

Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do przygotowania masy makowej należy mak zalać wrzącą wodą tak, żeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.

Można także użyć gotowego zmielonego już maku, zalewając go tylko wrzątkiem do przykrycia i wystudzić a następnie odsączyć dokładnie z wody.

Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, wiórkami, mąką kokosową, zmielonymi orzechami i aromatami.

Opcjonalnie dodać słodzik lub namoczone wcześniej w letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki.

Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód.

Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem).

Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut.

Po upieczeniu seromak (seromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia  a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc.

Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal, B 16 g, T 26 g, W 3 g.

10 komentarzy

Surrender

A może do masy serowej lepiej ubić białka i dodać pianę zamiast całych jak. Wtedy sernik powinien być bardziej puszysty

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *