SERNIK ZEBRA (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru)

Sernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem zebry. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera a do tego świetnie wygląda. Nasi goście nie zapowiadają się już, że wpadną na kawę tylko na serniczek bo ponoć te u nas smakują najlepiej.

sernik zebra

Składniki na sernik zebra (forma okrągła 25 cm) :

Jako że jest to najbardziej prosty i leniwy przepis nieco inny od tego puszystego, który już Wam kiedyś prezentowałam to nie trzeba oddzielać żółtek od białek tylko wystarczy po prostu wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie masę serową podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.

Formę (u mnie tortownica 25 cm) wysmarować masłem.

Masę serową wylewać na środek tortownicy za pomocą łyżki nakładając na zmianę po 2 łyżki każdej z nich. Utworzy się w ten sposób wzór zebry.

sernik zebra wykonanie

Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem).

Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Można także stosować kąpiel wodną, czyli umieszczenie formy w wodzie by uniknąć zbyt dużego wyrośnięcia ciasta a później jego opadnięcia po wyłączeniu piekarnika.

Sernik zebra po wystudzeniu można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową. Wystarczy rozpuścić dobrej jakości gorzką czekoladę lub przygotować polewę z oleju kokosowego, masła i kakao.

Smacznego!

BTW całości: 2000 g, 4491 kcal, B 284 g, T 345 g, W 48 g. W 100g: 225 kcal, B 14 g, T 17 g, W 2 g.

3 komentarze

Kasia

Olu, podaj przepis na polewę z oleju kokosowego, masła i kakao 🙂 I drugie pytanie, na tortownicę 20-21 cm użyć połowy składników?

Odpowiedz
Iwona

W jakiej aplikacji liczyła Pani T, W, B? Ja wpisałam składniki do fitatu (bo robiłam z 3/4 składników) i wyszły mi sporo wyższe

Odpowiedz
Ola

Na ogół używam tabeli kalorii lub spisuję makro z produktów i liczę sama. Różnice najczęściej wynikają właśnie z użycia różnych produktów.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *