SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru)

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni.


  • Składniki na masę serową (forma 20-22 cm):

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie w wersji dla gości 80 g erytrolu)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
  • 15 g  (3 łyżeczki) żelatyny
  • 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
  • 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny
  • Składniki na galaretkę:

  • 300 g całych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego
  • opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
  • 400 ml wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.

Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik.

Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę wylać część masy serowej.

Część truskawek umyć, oszypułkować i ułożyć w tortownicy a następnie wylać pozostałą część masy.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut a w tym czasie przygotować galaretkę.

Używając gotowej galaretki rozpuścić ją w 450 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie wylać na schłodzoną masę serową. Można część postawionych truskawek pokroić na plasterki i ułożyć na serniku przed zalaniem galaretką.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików: 1719 g, 3284 kcal, B 45 g, T 321 g, W 50 g. W 100 g: 191 kcal, B 3 g, T 19 g, W 3 g.

 

10 komentarzy

Jaro

Napewno tylko 80ml wody z żelatyną na 15g ? zrobiłem według przepisu i nic się nie zsiadło. Jak wylałem galaretke to wchłoneła ją masa serowa. Poradźcie co robić.

Co z sokiem z cytryny ? w składnikach jest a potem jakoś zniknął.

Odpowiedz
Ola

Sok cytryny dodajemy do sera. Już uzupełniłam 😉 A co do żelatyny to chodzi o 80 ml wody. Wszystko kwestia gęstości serka i śmietany. Jeśli użyjesz rzadkiej śmietanki to jest ryzyko że się nie zsiądzie i wtedy potrzeba więcej żelatyny. U mnie śmietana jest gęsta 30%.

Odpowiedz
Aga

A wyszło by z twarogiem? Nie za ciezki bylby? Bo ciągle mam za mało białka i musze przemycić gdzie się da.

Odpowiedz
Ola

z tłustym twarogiem też wyjdzie. Nie będzie tak lekki i puszysty jak z mascarpone i trzeba dodać odpowiednią ilość śmietany by uzyskać konsystencję ale da się na pewno 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *