SAŁATKA GYROS (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Udostępnij ten przepis
  • 6
  •  
  • 8
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia
SAŁATKA GYROS (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)
4.5 (90%) 6 votes

Sałatka gyros to już chyba klasyk. Jedna z najbardziej popularnych i lubianych przekąsek tego rodzaju. Smakuje wszystkim, zarówno dużym, jak i małym. Jest nie tylko pyszna, ale ułożona warstwowo w szklanym naczyniu także wspaniale wygląda. Doskonale sprawdza się  na stołach podczas świąt, Sylwestra oraz innych uroczystości.  Do przygotowania sałatki gyros używam tak jak w oryginale piersi z kurczaka, ale pomijam kukurydzę a ogórki konserwowe zamieniam na kiszone. Zwracam także oczywiście uwagę na skład majonezu i ketchupu lub używam domowych. Wypróbujcie przepis na sałatkę gyros a na pewno przypadnie Wam ona do gustu. 

sałatka gyros

Składniki – sałatka gyros:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 30 ml (3 łyżki) oliwy z oliwek
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 60 g cebuli czerwonej
  • 150 g papryki czerwonej
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład)
  • sól himalajska lub kłodawska
    pieprz czarny świeżo mielony
  • 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu
  • 100 ml majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oleju lnianego i delikatnej oliwy z oliwek)
  • opcjonalnie 100 g sera żółtego dobrej jakości

Przygotowanie – sałatka gyros:

Piersi z kurczaka umyć w zimnej, bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki.

Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia.

 Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Kapustę pekińską przekroić na pół i jeszcze raz na pół by uzyskać ćwiartki, które łatwiej drobniutko poszatkować w paseczki.

Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki kiszone odsączyć i także pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki układać warstwami najlepiej w szklanej salaterce.

Sałatka gyros – ułożenie warstw od najniższej: pierś z kurczaka, ketchup/sos pomidorowy, ogórki, opcjonalnie ser żółty, cebula, majonez, papryka, kapusta pekińska.

BTW całości bez sera: 1505 g, 1689 kcal, B 122 g, T 119 g, W 39 g. W 100 g: 112 kcal, B 9 g, T 8 g, W 3 g. 

BTW całości z serem żółtym: 1605 g, 2041 kcal, B 148 g, T 146 g, W 40 g. W 100 g:  127 kcal, B 9 g, T 9 g, W 2 g.

Jeśli szukacie innych przekąsek na różnego rodzaju okazje zapraszam po przepisy.

5 komentarzy

Justyna

Witaj 🙂
Czy możesz podzielić się informacją jakiej firmy ketchupu używasz? Mi jakoś zawsze trudno było znaleźć ketchup bez cukru, dlatego chętnie dowiem się jakiego wypatrywać na półach sklepowych 🙂

Odpowiedz
Pijanapoziomkamii

Przez dietetyków nawet polecany jest Kielecki – nie zawiera dodatkowego cukru, tylko tyle co w musztardzie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *