SAŁATKA GRECKA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

Tradycyjna, lekka sałatka grecka ze świeżych warzyw z dodatkiem czarnych oliwek i sera feta skropiona aromatycznym sosem to kolejny szybki i prosty posiłek. Doskonała opcja w menu na ciepłe dni, gdy nie chce nam się gotować, piec i smażyć. Może stanowić posiłek lub być serwowana jako dodatek do dań głównych. Znakomicie sprawdza się także jako sałatka grillowa.

sałatka grecka

Składniki – sałatka grecka (4 porcje):

  • 400 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka)
    180 g dojrzałych pomidorów
  • 180 g ogórków
    80 g czerwonej cebuli
    150 g czarnych oliwek
    300 g sera feta (patrz skład!)

Składniki na sos:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki a następnie przełożyć do głębokiej miski.

Pomidory umyć i pokroić w kostkę.

Ogórki umyć, można też obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Oliwki odsączyć z zalewy i użyć w całości lub pokroić.

Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć.

Wszystkie warzywa oraz ser dodać do sałaty. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać by ser nie rozpadł się.

Przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki, czyli w podstawowej wersji tłuszcz i przyprawy. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny lub/i ocet jabłkowy lub balsamiczny.

Gotowym sosem polać warzywa i ser w misce.

Sałatka grecka doskonale smakuje świeżo przygotowana i lekko schłodzona.

Smacznego!

BTW całości bez soku z cytryny i octu: 1350 g, 1658 kcal, B 59 g, T 144 g, W 35 g. W 100 g: 123 kcal, B 4 g, T 11 g, W 2,5 g.

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *