Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu)

Jeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce.  Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę.

sałatka cheesburgerowa

Składniki – sałatka cheesburgerowa:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego albo mieszanego (u mnie pół na pół)
  • 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee  lub oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g papryki kolorowej
  • 100 g pomidora
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści)
  • 200 g sera żółtego dobrej jakości
  • 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K.
  • 50 g śmietany 30%
  • 30 g ketchupu bez cukru lub domowego
  • 15 g musztardy BIO lub innej o dobrym składzie
  • sól himalajska lub kłodawska
    pieprz czarny świeżo mielony

Mięso mielone podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia.

Sałatę porwać na drobne kawałki. 

Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przygotować sos mieszając majonez, śmietanę, musztardę i ketchup.

Sałatka warstwowa świetnie prezentuje się w szklanej misce układana warstwowo (po kolei od najniższej warstwy):

  • 1/2 części wystudzonego i podsmażonego mięsa
  • 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup
  • pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula
  • 1/2 części sałaty lodowej
  • pozostała część mięsa
  • pozostały sos
  • pokrojone w kostkę ogórki kiszone
  • starty ser żółty
  • pozostała sałata lodowa
sałatka cheesburgerowa

Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach.

Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado, ogórecznika, ostropestu czy oliwy z oliwek.

Jeśli szukacie innych przekąsek na różnego rodzaju okazje zapraszam po przepisy np  sałatkę gyros.

Smacznego!

BTW całości bez pieczywa na bazie majonezu K.: 2445 g, 4841 kcal, B 248 g, T 406 g, W 47 g. W 100 g: 198 kcal, B 10 g, T 17 g, W 2 g.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *