SAŁATKA BROKUŁOWA (bezglutenowa, niskowęglowodanowa)

Bezglutenowa, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Idealny lunch dla tych, którzy nie mają możliwości podgrzania posiłku będąc poza domem np. w pracy czy w podróży. Znakomicie sprawdza się także na różne okazje a w sezonie letnim podczas grillowania.

Składniki:

• 1 brokuł
• 3 jajka
• 2 pomidory
• ser feta
• płatki migdałowe
• 150 g śmietany 18%
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki majonezu domowego lub Majonezu Kieleckiego (ma najbardziej akceptowalny skład ;))
• sól morska, pieprz, oregano, bazylia itp.
• sok z cytryny

Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, majonez, przyprawy oraz trochę soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać.

Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 6-7 minut. Odcedzić, wystudzić, podzielić na małe różyczki.

Pomidory i ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. migdały przesmażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Brokuły, pomidory i jajka ułożyć na przemian w salaterce (można zostawić kilka do dekoracji). następnie zalać sosem czosnkowym, posypać migdałami i udekorować pomidorami, brokułami, jajkiem oraz serem feta.

20151111_113331

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *