ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)

Mam dla Was kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni 🙂

Składniki na rosół:

Składniki na pulpety:

 

Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany i pokrojony imbir, umytą papryczkę chilli lub płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (oprócz kurkumy).

Całość gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne 30 minut.

Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem.

W trakcie gotowania przygotować pulpety.

Mięso mielone wyrobić z solą i pieprzem a następnie uformować malutkie kuleczki.

Pulpety podsmażyć z każdej na tłuszczu a następnie wrzucić do rosołu na ok 15 minut przez zakończeniem gotowania.

Do talerza nałożyć porcję pulpetów, zalać rosołem i dodać pokrojony szczypiorek oraz opcjonalnie marchewkę z gotowania rosołu.

Smacznego!

BTW zależy od użytego mięsa oraz wywaru jaki z niego przygotujecie oraz ilości pulpetów jakie nałożycie w porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *