ROLLSY Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

ROLLSY Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Oceń ten przepis

Kolejny pomysł na śniadanie LCHF to sycące rollsy na bazie omletów jajecznych podawane z ulubionymi dodatkami 😉  Tym razem prezentuję rollsy z wędzonym łososiem, szpinakiem i serkiem. Stanowią znakomity zamiennik kanapek do pracy lub szkoły. Doskonale sprawdzają się również jako przekąski na stole podczas imprez 😉

20160101_151511-001
Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku/koperku/natki pietruszki, oregano, tymianek, kolendra, estragon – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

Farsz:

  • 100 g łososia wędzonego
  • szpinak świeży
  • twaróg tłusty
  • 2 łyżkai śmietany 18%
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz. Ewentualnie dodać szczypiorek lub zioła a następnie wszystko zmiksować.

Na małym ogniu rozgrzać patelnię z powłoką zawierającą przywieraniu.

Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą. Rozprowadzić ją po powierzchni przechylając patelnię (jak przy naleśnikach).

Podgrzewać aż masa zetnie się a następnie podważyć brzeg omletu widelcem i łopatką przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni.

Tak samo smażyć kolejne omlety.

Farsz:

Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem czosnku i przypraw. Po odparowaniu wody farsz jest gotowy.

Serek połączyć ze śmietaną do konsystencji umożliwiającej posmarowanie rollsów. Przyprawić solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem do smaku.

Wszystkie omlety zwijać z dowolnym nadzieniem, układając dodatki cienko na jednej połówce omleta. Zawijać jak naleśniki w rulon a następnie kroić na pół. W razie konieczności spiąć wykałaczką 😉

Można podawać z ulubionym dipem, ale znakomicie smakują również bez sosów 😉

Smacznego! 🙂

Całość: 1040 kcal, 95 g białka, 68 g tłuszczu, 12 g węglowodanów. Średnio wychodzi ok 10 rolsów w zależności od wielkości. Przyjmując 10 szt. wychodzi na 1 szt. B 9,5g, T 6,8  W 1,2. Nie wliczono dodatków w postaci dipów.

3 komentarze

Ola

Polecam tabele kalorii lub aplikację która wyliczy makro. Wszystko zależy jakiej wielkości i grubości zrobisz naleśnika 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *