PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych 😉

Składniki:

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    2 jajka
  • sól himalajska, pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku
  • bazylia suszona
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml rosołu i 50 g smalcu do smażenia lub 250 ml wody i 250 g smalcu do smażenia
  • natka pietruszki lub świeża bazylia

 

Łopatkę umyć, pokroić i zmielić lub kupić gotową mieloną 😉

Do mięsa dodać jajka, pieprz, sól oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszać.

Uformować małe kuleczki mięsne.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pulpeciki do ścięcia białka.

W garnku podgrzać 250 ml rosołu lub wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. U mnie obowiązkowo bazylia.

Podsmażone pulpety wraz z tłuszczem przełożyć do garnuszka z wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Im mniejsze kuleczki, tym krótszy czas gotowania.

Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez 15 minut.

BTW całości (wywar na bazie wody bez rosołu): 2020 g, 2707 kcal, B 199 g, W 39 g, T 294 g. W 100g: 134 kcal, B 10 g, W 2 g, T 15 g.

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *