PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny)

Bardzo często pytacie mnie o przykładowy jadłospis. Zawsze wtedy powtarzam, że nie istnieje dla mnie słowo DIETA i GOTOWY JADŁOSPIS. Po prostu zdrowo się odżywiam i nie planuję posiłków poza obiadami, które gotuję z wyprzedzeniem. Pamiętajcie, że to co jem ja przy moich 162 cm wzrostu i 52 kg wagi, aktualnie nie ćwicząc, przy siedzącej pracy umysłowej, ale i będąc mocno zaadaptowaną w ketozie nie sprawdzi się u osób na adaptacji, intensywnie ćwiczących, z innymi parametrami wzrost-waga-płeć-cel itp. Nawet ja sama jem zupełnie inaczej latem czy zimą a jeszcze inaczej jadłam podczas projektu AKR redukując tkankę tłuszczową. Oczywiście zarówno ja, jak i moi znajomi dietetycy układamy plany żywieniowe osobom, które mimo wszystko wolą gotowy ale INDYWIDUALNY JADŁOSPIS z wygody lub dla zachowania samodyscypliny. Zawsze jest to jednak ostateczność i kto zwrócił się do mnie z pytaniem o opracowanie menu wie, że jestem przeciwniczką i zawsze odradzam dając w pierwszej kolejności wskazówki do samodzielnego tworzenia rozpiski 😉

Na nasze zapotrzebowanie a tym samym jadłospis wpływa mnóstwo czynników wewnętrznych oraz zewnętrznych, o których należy pamiętać. Niezmienne zawsze jest to by był on prawidłowo zbilansowany, urozmaicony i żeby dostarczał nam niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nie powinien ograniczać się tylko do jajek, sera, śmietany i wieprzowiny czy drobiu podlewanego tłuszczem (boczek, karkówka, golonka, żeberka, łopatka), co zauważam po publikowanych przez Was w grupach i na forach rozpiskach i zdjęciach. Należy pamiętać o wywarach z kości, innych rodzajach mięsa jak wołowina (także tatar), dziczyzna a także o owocach morza i rybach. Dodatki to głownie zielone warzywa ale i kiszonki, które na stałe powinny zagościć w Waszym menu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *