PRODUKTY DOZWOLONE I ZAKAZANE

PRODUKTY DOZWOLONE:

JEDZ:

  • Jajka, ryby, mięso
  • Warzywa, które rosną nad ziemią! Wszystkie rodzaje z rodziny kapustnych, takich jak kalafior, brokuły, kapusta, brukselka. Szparagi, cukinia, bakłażan, oliwki, szpinak, pieczarki, ogórek, sałata, awokado, cebula, papryka, pomidory i inne – pamiętaj o zasadzie 20 g węglowodanów!
  • Naturalne tłuszcze: masło min 82% (nie margaryna!!!), oliwa z oliwek, tłuszcz kokosowy, śmietana, śmietanka, bita śmietana bez cukru.
  • Tłuste produkty mleczne: sery żółte, twarogi, sery pleśniowe.
  • Zioła i przyprawy

PIJ:

  • woda
  • herbata np. zielona, czerwona
  • kawa z tłustą śmietanką
  • zioła np. czysteklchf-mat

PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY OGRANICZAĆ:

  •  Orzechy, migdały
  •  Jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki
  •  Ciemna czekolada 70% kakao
  •  Czerwone/białe wino, wódka

PRODUKTY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ:

  • Cukier: cukier, napoje gazowane/niegazowane, słodycze, soki, herbaty owocowe, napoje sportowe, czekolada, ciastka, lody, płatki śniadaniowe, słodkie drinki itd.
  • Skrobia: produkty mączne: chleb, makaron; ziemniaki, ryż, frytki, chipsy, owsianka, muesli, większość kasz. Umiarkowane ilości warzyw korzeniowych (rosnących w ziemi) są dopuszczalne, o ile nie stosujesz restrykcyjnej diety nisko węglowodanowej w celu redukcji wagi.
  • Produkty light, półprodukty i żywność przetworzona.
  • Kukurydza
  • Margaryna: Przemysłowo naśladowane masło z nienaturalnie wysoką zawartością tłuszczów omega-6. Nie ma korzyści dla zdrowia a badania wykazują, że ma na nie bardzo negatywny wpływ wywołując m.in. alergię, astmę i inne choroby zapalne.
  • Piwo: „Płynny chleb”. Pełne szybko wchłanianych węglowodanów.
  • Owoce: Bardzo słodkie, duża ilość fruktozy. Można jeść raz na jakiś czas. Traktuj owoce jako naturalny odpowiednik słodyczy. Jeśli uprawiasz jakiś sport to po intensywnym treningu wskazane jest spożycie węglowodanów w postaci owoców, aby dać organizmowi szybki zastrzyk energii (w ciągu 10 minut od zakończenia treningu cario)19824

38 komentarzy

DoniRosta

Super, że powstał taki blog. Jakieś 3 lata temu, dzięki takiemu odżywianiu zrzuciłam 8kg, ale niestety jakiś rok temu wróciłam do złych nawyków 🙁 Czas na nowo przejść na dietę, a Twoje przepisy są inspirujące 🙂

Odpowiedz
Ola

Dziękuję za miłe słowa 🙂 Co do warzyw to zasada jest taka by jeść to co rośnie nad ziemią, głownie zielone bo mają największą wartość ale tylko warzywa a jeśli chodzi o fasole to są to rośliny strączkowe i odpadają. Wyjątkiem jest fasolka szparagowa, która ma małą ilość węglowodanów i można ja śmiało jeść na LCHF.

Odpowiedz
Andajami

witam,przede wszystkim bardzo dziękuję za bloga!!moja przygoda z takim odżywianiem dopiero się zaczyna więc błądzę po omacku na dodatek. Mam zaleconą dietę ograniczająca węgle do 72 g dziennie i tu jest mój problem nie wiem jak to obliczać??gubię się w tym potwornie zaczęłam więc korzystać z gotowych przepisów m.in.twoich ale myśl że nie wychodzi z tego aż 72 g węglowodanów.Jakaś porada??:-)proszę

Odpowiedz
Ola

Bardzo mi miło 🙂 Dla osób liczących makro polecam aplikacje na telefon, gdzie wpisuje się każdy produkt, dodaje gotowy przepis np. mój 😉 i jego makro i samo się liczy.

Odpowiedz
Andajami

Bardzo dziękuję za odpowiedź. przyznam się że nie wiedziałam że są takie aplikacje zaczęłam szukać i problem!! Nie wiem którą zainstalować więc znów prośba o pomoc możesz mi coś podpowiedzieć? Przepraszam że zawracam Ci głowę i z góry dziękuję!

Odpowiedz
co za radosc :)

juz od jakiegos czasu szukalam wlasnie takiego bloga-bo mi sie juz pomysly wyczerpaly…baaardzo sie ciesze ze cie olu tu znalazlam, jutro lece po te lupiny babki jajowatej (nawet wiem gdzie sa) i pieke w koncu! pieczywo :))) w ogole przepisy wygladaja po prostu bombowo!!!juz nie moge sie doczekac ich wyprobowania i palaszowania ;)gratuluje-i wielkie dzieki!!

Odpowiedz
Ola

Marta dziękuję bardzo za miłe słowa. Cieszę się, że blog i przepisy przypadły Ci do gustu. Pozdrawiam i życzę smacznego 😉

Odpowiedz
Asia

Wspaniały blog! Zaraz zabieram sie za czytanie wszystkich wpisów. Mam tylko pytanie. Obecnie jestem „na masie”, ćwiczę siłowo. Czy coś się w takiej sytuacji zmienia jesli chodzi o zasady tej diety? Mozna na niej zbudować masę mięśniową? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Dziękuję za miłe słowa na temat bloga 🙂 Jeśli chodzi o budowanie masy to jak najbardziej jest mnóśtwo osób, które będąc na diecie LCHF/ketogenicznej//paleo budują masę mięśniową przy okazji utrzymując niski poziom tkanki tłuszczowej. Wiele porad i wskazówek od osób doświadczonych w tym temacie znajdziesz w grupach na FB. Zapraszam do grupy KetON-Power by fat! 🙂

Odpowiedz
Kuba

Witaj!
Ola ja mam generalnie jedno pytanie nad którymi ostatnio mocno się zastanawiam:
co z serem Mascarpone? Białko jest tam na niskim poziomie, węgle w okolicach 3g/100g tłuszcze 40.
Można, nie mozna?

Odpowiedz
Ola

Jeśli nie masz nietolerancji laktozy i nie widzisz żadnych negatywnych objawów to jak najbardziej można. Jednak wiele osób świadomie rezygnuje z nabiału, który ogólnie nie jest wskazany z racji prozapalnych właściwości i obciążania organizmu trawieniem (enzymy trawiące białka mleka krowiego zanikają ok 3 roku życia).

Odpowiedz
Ramon

Ja mam pytanie na temat czerwonego wina. Napisałaś, że trzeba ograniczać. Orientujesz się może ile można „bezkarnie” danego wieczoru wypić? Pijam wyłącznie czerwone wytrawne o zawartości węgli 0,5 na 100ml.

Odpowiedz
Ola

Ramon wszystko zależy od wielu czynników jak mi.in. modelu odżywania (ketoza, LCHF, optymalna, paleo) i jego etapu, wagi, wieku, płci, spożywanych do tego posiłków, częstotliwości picia alkoholu, stanu zdrowia, kondycji danego dnia czy indywidualnych predyspozycji organizmu. Nie ma uniwersalnej odpowiedzi 😉

Odpowiedz
MagdaM.

Już kolejny dzień jak maniaczka czytam Twojego bloga. Cudny. Od paru dni jestem na diecie LCHF i ograniczam węgle do max 20g/dziennie. Mam jednak dylemat (pytanie) na które nie znalazłam odpowiedzi 🙂 otóż: czy ograniczenie węgli do 20 g dziennie jest na tej diecie „dożywotnie” czy tylko dotyczy okresu bycia na redukcji – jeśli to ostatnie to kiedy można przejść na wyższy poziom zażywania węgli oraz jaka jest wówczas jego dopuszczalna (uniwersalna) ilość.

Odpowiedz
Ola

Z czasem po okresie adaptacji można kalibrować proporcje BTW w zależności od indywidualnych predyspozycji organizmu, które zależą od wielu czynników jak płeć, wzrost, waga styl życia, sport itp. Nie ma uniwersalnej ilości, która byłaby odpowiednia dla wszystkich. Trzeba obserwować organizm i znaleźć swoją własną proporcję, na której będziemy się dobrze czuć, utrzymywać wagę i cieszyć zdrowiem 😉

Odpowiedz
Karola

A jakie kasze można spożywać? 🙂 i jak to jest z tym takim ciemnym chlebem razowym? Wszystkich zbóż należy unikać?

Odpowiedz
Ola

W modelach LCHF nie ma miejsca na kasze, jakiekolwiek zboża i produkty z nich pochodzące. Tylko pieczywa niskowęglowodanowe bez użycia zbóż wchodzą w grę np. keto bułki.

Odpowiedz
Maria

Czy trenując 5 razy w tygodniu (siłowo i wytrzymałościowo) tak mała ilość węglowodanów jest wystarczająca? Stosuję po treningu PTF który w moim przypadku zawiera ok 40g węglowodanów – poza nimi jem tylko warzywa i staram się utrzymywać tłuszcze na poziomie 70% dziennego zapotrzebowania (węgle mam na poziomie 10%, reszta to białko). Czy takie proporcje są ok? Czy lepiej byłoby zrezygnować z potreningowego dostarczania węgli i białka?
Dodam że dietę taką trzymam już prawie dwa tygodnie i dawno nie czułam się tak rewelacyjnie!

Odpowiedz
Ola

Nie ma jednej uniwersalnej proporcji a szczególnie u osób ćwiczących. Trzeba podejść do tego bardzo indywidualnie, rotować BTW i znaleźć swoją złotą proporcję, która też nie będzie stała bo każdy dzień jest inny i organizm potrzebuje innych składników.

Odpowiedz
Ann

Witam.
Olu twój blog jest super i bardzo pomaga mi w początkowej fazie LCHF jednak jedno mnie zastanawia. Zaczęło mnie wysypywać na buzi (mam tu na myśli najprościej mówiąc pryszcze) co wcześniej bywało tylko przed miesiączką. Czy to może być spowodowane dietą? Czy to jest jakiś okres przejściowy? Napisz proszę co myślisz, będę wdzięczna

Odpowiedz
Ola

Na początku może pojawić się tzw keto rush. Organizm oczyszcza się, zachodzą w nim ogromne zmiany. Nie martw się. Przejdzie a później cera powinna być bez skazy 😉

Odpowiedz
Kasiula

Witam czy jest jakas mozliwosc skontaktowania sie z Pania ,Pani Olu w celu uzyskania wiekszej ilosci informacje na temat tej diety?

Odpowiedz
Ola

Miód to czysty cukier więc odpada. Z kolei marchewka rośnie pod ziemią i zawiera dużo skrobi a tym samym powoduje wyrzuty insuliny a tego unikamy na LCHF.

Odpowiedz
Ola

Są 2 szkoły liczenia węglowodanów i część osób liczy tzw netto carbs czyli węgle po odjęciu błonnika. Ja zliczam wszystkie a ujmuję tylko te z czystego błonnika w babce jajowatej. Z pozostałymi produktami nie chce mi się tak kombinować a te w żółtkach oczywiście wliczam do bilansu.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *