PLACKI Z KALAFIORA BEZ MĄKI (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

Jeśli brakuje Wam placków ziemniaczanych to dzisiaj prezentuję jeden ze stosowanych przeze mnie zamienników, czyli placki z kalafiora które doskonale smakują na ciepło z różnego rodzaju gulaszami, jak i na zimno z dipami lub zastępują „pieczywo” w kanapkach 😉

Składniki:

  • 450 g kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli
  • sól himalajska
  • pieprz
  • ulubione zioła, przyprawy lub świeży koperek – Wasza inwencja twórcza 😉
  1. Kalafiora zetrzeć na dużych oczkach na tarce lub rozdrobnić w blenderze.

Startego kalafiora podgrzać pod przykryciem na patelni od czasu do czasu mieszając a następnie odkryć aby odparowała woda.

Do lekko przestudzonego kalafiora dodać startą na drobnych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek, jajko i przyprawić do smaku. Całość dobrze wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z masy kalafiorowej formować cienkie płaskie placki.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół) pilnując by nie przypiekły się za bardzo.

  1. Podawać na ciepło z gulaszami (foto gulasz lub na zimno jako lunch, przystawki z różnego rodzaju dipami lub jako pieczywo do kanapek.

Smacznego!

BTW całości (same placki bez dodatków): 545 g, 193 kcal, B 17g, T 6 g, W 15 g. W 100 g: 35 kcal, B 3g, T 1g, W 3 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *