PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy)

Jedna z naszych ulubionych potraw z cukinii, czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku 😉

Składniki na ok 10 sztuk:

Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego.

Wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na 15-20 minut.

Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Można użyć również ręczników papierowych. Im mniej wody, tym lepiej.

  • Opcjonalnie można ciasto zagęścić za pomocą łupin babki jajowatej (1-2 łyżki) lub startego sera mozzarella (jeśli nie unikasz laktozy).

Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać.

Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!

BTW całości bez łupin i mozzarelli: 820 g, 1046 kcal, B 6 g, W 34 g, T 101 g. W 100 g: 128 kcal, B 1 g, W 4 g, T 12 g. Makro należy podbić odpowiednimi dodatkami w postaci mięsnych gulaszy, ryb bądź dipów.

 

8 komentarzy

Edyta

Nie wiem jak to robisz, że te placki Ci się nie rozwalają? Odciskam mocno wodę, dodaję jajka, i jeśli nie dodam odrobiny mąki – chociaż ostatnio i to nic nie dało – nie jestem w stanie przewrócić placków, rozłażą się na patelni.

Odpowiedz
Ola

Widocznie za mało odciśnięta albo za mało/za dużo jajek. Trzeba znaleźć odpowiednią konsystencję. Moje zawsze wychodzą ale robię je już na oko 😉

Odpowiedz
Lolo

Placki zaliczone-dla mnie pysznetrochę mi się rozwalaly ale myślę że z czasem nabiore wprawy w smażenia ich-dzięki Olu ☺

Odpowiedz
Monika

mi też się rozwalają… pomyślałam, że może dobrze by było je po prostu upiec 😀 następnym razem spróbuję 🙂

Odpowiedz
ahnieszka

Rewelacyjne ❤ wyszły mi dalo się smażyć, bez dodatku babki, za to dalam łyżkę mąki kokosowej dziękuję Ola za twoje przepisy, dzięki nim przekonałam się do keto

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *