Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

PIZZA Z KALAFIORA (bezglutenowa, niskowęglowodanowa)

Pizza z kalafiora to jedno z naszych ulubionych dań 😉 . Znakomicie zastępuje tradycyjną pizzę z mąki. Jest przepyszna, zdrowa, bardzo sycąca i oczywiście niskowęglowodanowa 😉

20151115_194234

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • 30 dag startego sera mozzarella do posypania
  • 40 dag startego sera żółtego
  • 3 jajka
  • czosnek
  • oregano20151115_131419
  • przyprawa do pizzy
  • sól morska
  • olej kokosowy
  • papryka
  • boczek
  • salami
  • cebula czerwona
  • pieczarki
  • inne ulubione dodatki 😉

Umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Wrzuć do blendera i zmiel na drobno, ale nie rób z niego puree.

Masę z kalafiora przełożyć do naczynia i umieścić w mikrofalówce. Ustawić wysoką moc i gotować przez około 8 minut tak aby się ugotował (jak ryż z kalafiora).

Dla tych, którzy nie używają kuchenki mikrofalowej. Ugotować różyczki kalafiora w lekko solonej wodzie, bardzo dobrze odcedzić i zmielić w blenderze.

Ubić jajka. Dodać do nich kalafiora, ser żółty, przyprawy, odrobinę czosnku. Dokładnie wszystko wymieszać.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na niej przygotowane ciasto. Można je posmarować olejem kokosowoym. Wyłożyć tak przygotowane ciasto na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku przez ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.20151115_135953

Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj je sosem pomidorowym (przecier pomidorowy 100%, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, bazylia) a następnie ułóż ulubione dodatki do pizzy. Całość posyp serem mozzarella. Włóż ponownie do piekarnika na ok 10 minut.

 

12 komentarzy

Gresz

Jakie powinno wyjść „ciasto”?
Któryś już raz próbowałem, ale za każdym razem wychodzi mi raczej jajecznica z kalafiorem niż chrupiący spód do pizzy.

Odpowiedz
Ola

Hmmmm… stawiam na zbyt wodnistego kalafiora. Nie wiem jakiej obróbce go poddajesz ale musi być jak najmniej wody.

Odpowiedz
Daria

Niestety całe ciasto przykleiło mi się do papieru po upieczeniu mimo że smarowalam olejem kokosowym ☹️

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .