PIERŚ Z KURCZAKA W PRZYPRAWACH (redukcja, adaptacja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Pierś z kurczaka w przyprawach to jeden z produktów wysokobiałkowych z niską zawartością tłuszczu, czyli idealny dla osób na redukcji a po modyfikacji oczywiście również dla tych, które nie ograniczają tłuszczu na talerzu. I tak na adaptacji czy stabilizacji do piersi z kurczaka w przyprawach należy użyć więcej tzw. tłuszczu dodanego (smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej MCT, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni itp.). Bez względu na etap i cel pamiętać należy pamiętać by przygotowaną pierś w przyprawach podawać w towarzystwie warzyw a szczególni tych zielonych o niskiej zawartości węgli: sałaty, rukola, jarmuż, szpinak, szparagi itp.

Składniki (1 porcja):

  • 150 g piersi z kurczaka lub indyka (ze sprawdzonego źródła)
  • 30 g jarmużu
  • 30 g mixu sałat z rukolą
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g pomidora
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • ulubione przyprawy np. słodka paprykaostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, curry, gyros (patrz na skład gotowych mieszanek!)
  • 20 ml oleju MCT (na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym np masłem klarowanym, oliwą z oliwek/awokado/pestek dyni
  • 5 g tłuszczu do smażenia np. smalec gęsi, masło klarowane
  • opcjonalnie dodany inny tłuszcz – smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni – dopasowane pod makro – adaptacja, stabilizacja wagi

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyłki, kostki i pokroić na mniejsze kawałki.

Pierś oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Smażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.

Paprykę umyć i pokroić w małe kawałki a następnie dodać do sałaty i jarmużu.

Szparagi ugotować według przepisu.

Do zieleniny dodać mięso i polać olejem MCT lub innym tłuszczem a następnie przyprawić według gustu.

Smacznego!

BTW w 1 porcji z powyższych składników z olejem MCT: 465 g, 468 kcal, B 38 g, T 31 g, W 7 g.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *