PIERNIK Z POWIDŁAMI I KREMEM KOKOSOWYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

PIERNIK Z POWIDŁAMI I KREMEM KOKOSOWYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)
Oceń ten przepis

Żadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka 🙂

Polewa czekoladowa

  • 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%)
  • 15 g oleju kokosowego
  • 10 g kakao 100%

Dodatki: orzechy, migdały itp.

Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe i jajka.

W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy, sól i opcjonalnie słodzik np. ksylitol.

Połączyć składniki z obydwu misek a następnie masę wlać do formy ( u mnie mała keksówka).

Piec w temperaturze 170°C przez 60 minut.

Gotowe ciasto wyjąć z foremki i pozostawić do ostudzenia.

W tym czasie przygotować krem kokosowy.

 

Żelatynę wymieszać dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody i zostawić do stężenia.

W garnku na malutkim ogniu gotować przez 10 minut mleko i wiórki koksowe.

Garnek odstawić na bok. Do masy dodać stężałą żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 lub więcej części w zależności od wysokości ciasta i ilości przekładanych warstw. U mnie 3 części które przełożyłam powidłami śliwkowymi bez cukru oraz wystudzonym kremem kokosowym

Do przygotowania polewy czekoladowej można użyć gorzkiej czekolady np 81% , oleju kokosowego i kakao, które rozpuszczamy i mieszamy lub przygotować własną polewę z pominięciem czekolady.

Ciasto oblać polewą i udekorować orzechami oraz migdałami.

Smacznego piernika! 😉

BTW całości z polewą bez dodatków, słodzików i ksylitolu, które tylko zmieniają wagę bo nie są cukrami a poliolami więc nie wliczamy ich do cukrów: 1383 g, 4292 kcal, B 103 g, T 374 g, W 87 g. W 100g: 310 kcal, B 7,5 g, T 27 g, W 6 g.

14 komentarzy

Kasia

Ola czytam ile czego ma w sobie ten piernik i piszesz że się nie wlicza ksylitol etc.Czyli jak robię coś z dodatkiem ksylitolu to co mam nie liczyć nie wpisywać w dzienne spożycie które notuje na fitatu? Narazie nie używam ale przyjdzie dzień Przepis boski bardzo ci dziękuję że się nim podzieliłaś

Odpowiedz
Grażka

Zawsze na Święta robiłam wypróbowany piernik z gazetki ,,Optymalni”, jest bardzo dobry, a dziś stwierdziłam że spróbuje zrobić Twój keto piernik i…..PYCHA :). Puszysty i delikatny :), też posmarowałam swoimi powidłami bez cukru 😉 . Po prostu po pierwszym kawałku rodzinka od razu chciał drugi :D.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *