Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

PIERNICZKI NISKOWĘGLOWODANOWE BEZ GLUTENU, MĄKI, JAJEK I CUKRU

Jutro Mikołajki więc dzisiaj zrobiłyśmy z moją córką ulubiony przysmak Świętego Mikołaja – PIERNICZKI! 🙂 Oczywiście ciasteczka są niskowęglowodanowe, bez mąki, glutenu, jajek i cukru!

20151205_115928 (2)

Składniki:

  • 100 g masła (np. Polskie)
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 ml śmietany 30% (np. President)
  • 1 łyżka masła orzechowego (migdałowego)
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej
  • opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol – keto, LCHF) lub ksylitol, cukier, miód (osoby nie będące na LCHF)

Rozpuścić masło, dodać przyprawy i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.

Po zdjęciu z ognia dodać masło orzechowe i mieszać. Osoby, które nie unikają cukru i słodzików lub nie pilnują ilości spożywanych węglowodanów mogą ewentualnie dodać słodzik/miód/cukier/ksylitol.

Po przestudzeniu dodać mąkę i babkę i dobrze wymieszać.

Umieścić ciasto w torebce foliowej i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

Schłodzone ciasto wyrobić w ręku aby je zmiękczyć a następnie rozwałkować. Ciasto jest bardzo delikatne dlatego ciasteczka trzeba bardzo ostrożnie je wycinać.

Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 ° C przez około 6 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo.

20151205_121007 (2)

BTW całości 49 g białka, 145 g tłuszczu i 28,4g węglowodanów. Ilość sztuk zależy od grubości i wielkości każdego pierniczka i należy wyliczyć indywidualnie BTW jednej sztuki 😉

11 komentarzy

Ola

Nie wiem jaki skład ma ta śmietana. Należy wybierać „czyste” produkty bez zagęszczaczy i innych dodatków więc sprawdzaj etykiety

Odpowiedz
kinga

niestety pierniczki nie wyszły…:-( rozpadają się w rękach, są kapiące od tłuszczu 🙁 wydaje mi się że zbyt dużo produktów zawierających tłuszcz, prawie wszystkie prócz przypraw…

Odpowiedz
Ola

Nie mam pojęcia dlaczego nie wyszły. Moje zawsze wychodzą i dostałam wiele wiadomości o zadowolonych osób, którym udały się i smakowały.

Odpowiedz
Ola

Zależy jaka polewa. Jeśli czekoladowa to olej kokosowy, masło klarowane, kako i opcjonalnie słodzik a jak lukier to woda, olej kokosowy i ksylitol oraz odrobina soku z cytryny.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .