Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu)

Za 2 tygodnie Tłusty Czwartek i dostaję coraz więcej zapytań o przepisy na smakołyki w wersji LCHF.  W statystykach oraz w grupach ogromną popularnością cieszą się keto oponki serowe i pączki bez glutenu i laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą! Dla ułatwienia nakręciłam dla Was dodatkowo amatorski filmik instruktażowy.

pieczone oponki serowe

Składniki – pieczone oponki serowe (u mnie 9 sztuk):

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi 6 donatów a z podanych porcji uzyskuję 9 sztuk.

Jeśli nie macie formy to można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.

Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo.

Po wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp.

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal, B 16 g, T 10 g, W 3 g. Na 9 sztuk 1 sztuka ok 40 g: 70 kcal, B 6 g, T 4 g, W 1 g.

29 komentarzy

Michaska_9

Wyglądają przepięknie, na pewno się skuszę i upieke w przyszłym tygodniu ☺️ Ola, Twoje przepisy przywracają nadzieję, że przy wielu nietolerancjach pokarmowych też można dobrze zjeść

Odpowiedz
Grzegorz

Dziś robię twoje oponki, zobaczymy co to wyjdzie. Wrzucę na insta to zobaczysz.
Natural Fit for Two

Odpowiedz
Żaneta

I pytanie ponieważ wczoraj moje nie wyszły 🙁 piekarnik ma być na termoobiegu czy na tzw. góra-dół ?

Odpowiedz
kornelia

potwierdzam, góra dół wychodzi, tylko trzeba troszkę dłużej potrzymać w piekarniku.
Ja dodałam troszkę cynamonu 🙂

Odpowiedz
Adrian

Ile takie oponki mogą poleżeć? Dadzą radę z 1-2 dni, czy następnego dnia twarda skorupa?

Odpowiedz
Karolina

Jakim cudem Twoje są takie gładkie? Moje popękały, bardziej wyglądają jak kruche ciasteczka niż oponki…

Odpowiedz
Ola

Na 100 g ksylitolu odrobina soku aby złapać gęstą konsystencję. Można też zamiast wody użyć 1 białka jaja.

Odpowiedz
kornelia

Kolejny udany przepis :* wczoraj na szybko robiłam drugą porcję, żeby starczyło do pracy 😉

Odpowiedz
Ola

Nie, te mąki maja inne właściwości a poza tym mąki migdałowej jak i orzechów, ziaren i nasion nie powinno poddawać się obróbce termicznej.

Odpowiedz
Michi

Hej! Moje rozlały się na blasze i zrobiły się placuszki, hahahha, ale dzięki temu mogłem je posmarować nutellą z awokado 😀 Fformy na pączki nie mam, następnym razem zrobię w formie na babeczki 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .