PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu)

Udostępnij ten przepis
  • 132
  •  
  • 101
  •  
  •  
    233
    Udostępnienia
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu)
3.7 (74%) 10 votes

Za 2 tygodnie Tłusty Czwartek i dostaję coraz więcej zapytań o przepisy na smakołyki w wersji LCHF.  W statystykach oraz w grupach ogromną popularnością cieszą się keto oponki serowe i pączki bez glutenu i laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą! Dla ułatwienia nakręciłam dla Was dodatkowo amatorski filmik instruktażowy.

pieczone oponki serowe

Składniki – pieczone oponki serowe (u mnie 9 sztuk):

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi 6 donatów a z podanych porcji uzyskuję 9 sztuk.

Jeśli nie macie formy to można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.

Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo.

Po wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp.

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal, B 16 g, T 10 g, W 3 g. Na 9 sztuk 1 sztuka ok 40 g: 70 kcal, B 6 g, T 4 g, W 1 g.

23 komentarze

Grzegorz

Dziś robię twoje oponki, zobaczymy co to wyjdzie. Wrzucę na insta to zobaczysz.
Natural Fit for Two

Odpowiedz
Żaneta

I pytanie ponieważ wczoraj moje nie wyszły 🙁 piekarnik ma być na termoobiegu czy na tzw. góra-dół ?

Odpowiedz
kornelia

potwierdzam, góra dół wychodzi, tylko trzeba troszkę dłużej potrzymać w piekarniku.
Ja dodałam troszkę cynamonu 🙂

Odpowiedz
Adrian

Ile takie oponki mogą poleżeć? Dadzą radę z 1-2 dni, czy następnego dnia twarda skorupa?

Odpowiedz
Karolina

Jakim cudem Twoje są takie gładkie? Moje popękały, bardziej wyglądają jak kruche ciasteczka niż oponki…

Odpowiedz
Ola

Na 100 g ksylitolu odrobina soku aby złapać gęstą konsystencję. Można też zamiast wody użyć 1 białka jaja.

Odpowiedz
kornelia

Kolejny udany przepis :* wczoraj na szybko robiłam drugą porcję, żeby starczyło do pracy 😉

Odpowiedz
Ola

Nie, te mąki maja inne właściwości a poza tym mąki migdałowej jak i orzechów, ziaren i nasion nie powinno poddawać się obróbce termicznej.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *