PIECZONA ROLADA Z CUKINII Z BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Pieczona rolada z cukinii to kolejny przepis z wykorzystaniem tego popularnego na LCHF warzywa. Sama rolada to świetna baza, której makro można dowolnie zmieniać przygotowując odpowiedni farsz. Tutaj podaję przepis na wersję bez laktozy z boczkiem i papryką, ale polecam też z łososiem, mięsem mielonym czy jajkami. Tak naprawdę ogranicza Was tylko fantazja i makro 😉 Pieczona rolada z cukinii smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie śniadania, obiadu czy przystawki w towarzystwie różnego rodzaju dipów.

pieczona rolada z cukinii z boczkiem

Składniki – pieczona rolada z cukinii:

  • 1300 g wydrążonej cukinii
  • 200 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • koperek
  • inne ulubione zioła i przyprawy
  • opcjonalnie 300 g sera żółtego lub mozarella – w wersji z laktozą (na zdjęciu opcja bez nabiału)

Farsz:

  • 400 g boczku wędzonego (patrz skład)
  • 200 g papryki czerwonej/żółtej/zielonej
  • opcjonalnie ser żółty lub mozzarella w wersji z laktozą – skleja składniki dzięki czemu farsz nie wypada z rolady

Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą.

Startą cukinię umieścić na sitku i posolić żeby puściła sok.

Po ok 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.

Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno.

Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, koperku i ewentualnie innych przypraw.

Mas jajeczną dodać do cukinii.

Dosypać mąkę kokosową i wszystko dokładnie wymieszać.

W wersji z nabiałem dodać starty na tarce ser a pominąć mąkę ponieważ sklei on ciasto.

Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm.

Piec przez 30 minut w temperaturze 200° C (termoobieg).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić a następnie ostrożnie odkleić papier do pieczenia. W zależności od tego czy ciasto zawiera w składzie ser, ciasto będzie mniej lub bardziej delikatne. To bez sera jest delikatniejsze.

Na gotowe ciasto wyłożyć przygotowany farsz. U mnie są to plastry boczku wędzonego i pokrojona w kostkę papryka. w wersji z nabiałem można posypać je dodatkowo serem dzięki czemu farsz ładnie sklei pozostałe składniki by nie wypadały z gotowej rolady.

Ciasto zwijać w roladę za pomocą papieru, na którym była pieczona.

Roladę ponownie zapiekać przez ok 15-20 minut w temperaturze 150° C pilnując by nie przypiekła się za bardzo. Używając innego farszu np z mięsa mielonego trzeba dobrać odpowiednia temperaturę.

Gotową roladę lekko ostudzić a następnie pokroić.

Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno np z różnego rodzaju dipami jak czosnkowy, tzatziki, ziołowy czy pomidorowy.

Smacznego!

BTW całości bez laktozy: 2385 g, 2733 kcal, B 101 g, T 220 g, W 83 g. W 100 g: 115 kcal, B 4 g, T 9 g, W 3 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *