PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI (bez glutenu, niskowęglowodanowa, LCHF)

Rolada serowa jest jednym z tych dań, które sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości (idealna np. na zbliżające się Święta). Stanowi wspaniały obiad, lunch lub przekąskę.  Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami. Jednym słowem jest to danie uniwersalne 😉

Rolada nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda bardzo atrakcyjnie na stole. Robię ją w kilku wariacjach smakowych. Tym razem prezentuję z nadzieniem z kurczaka i pieczarek.

20151129_123811

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 35 dag żółtego sera
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 300 g cebuli
  • sól
  • pieprz

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i majonez.

Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i rozbić.

Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Udusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu (słonina, masło klarowane, olej kokosowy) dodając sól i pieprz do smaku.

Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim mięso a następnie pieczarki z cebulą.

Zwinąć ciasno w roladę i zapiekać ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C.

Gotową roladę podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami.

Smacznego! 🙂

 

 

14 komentarzy

Ada

pyszne, mieliśmy dzisiaj na niedzielny obiad:) i porcja wyszła ogromna, mam już czym się pochwalić na kolejnych urodzinach:)

Odpowiedz
chaneal

Zrobiłam ją mężowi i był zachwycony. Powiedział, że dawno nie jadł nic tak dobrego na diecie. Zamiast pieczarek dałam do farszu kurek (wizyta w lesie) i podobno wyszło genialne (ja nie jem mięsa). Dziękuję za pomysł 😉

Odpowiedz
Ola

Dobra żona dba o męża i gotuje mu takie smakołyki 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Ola

To już kwestia indywidualna od preferencji smakowych po makro i pułap węgli. Ja osobiście lubię z mixem sałat z ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulką i natką pietruszki, szczypiorkiem.

Odpowiedz
Kamila

Witam Olu muszę się odnieść mianowicie tej rolady serowej i będę szczera naprawdę szczera więc :
Rolada wyszła i jest rewelacyjnie pyszna
-prosta w przygotowaniu na dodatek.
No nie da się tego słowami opisać
Polecam bardzo bo przepis mistrzowsko.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *