PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu)

Jeśli zastanawiacie się co tłustego poza smalcem i boczkiem można położyć na keto bułki to zdecydowanie polecam pasztet z tego przepisu! 😉 Przygotowując pasztet osobiście w domu dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF 😉 Jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal, B 13,3 g, T 28g, W 0,8 g.

Składniki:

  • karczek wieprzowy – 1kg
    boczek surowy bez kości – 500g
    wątroba wieprzowa – 400 g
    słonina – 200 g
    podgardle – 200 g
    udko kurze – 500g
    żółtka 12 szt
    białko jaja 10 szt
    cebula 3 szt
  • sól
  • pieprz w ziarnkach
  • gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka
  • pieprz mielony
  • tłuszcz do foremek (u mnie smalec)
  • łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek

Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka.

Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu.

Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zalać 1/2 szklanki wody.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 45 minut.

Po tym czasie dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować przez 15 minut.

Ciepłe mięso posolić a następnie wystudzić.

Chłodne mięso skręcić w maszynce do mielenia 3 razy.

Dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość.

Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową.

Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu.

Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.

Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał.

Smacznego! 🙂

BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal, B – 408 g, T – 862 g, W – 25 g. W 100 g: 310 kcal, B 13,3 g, T 28g, W 0,8 g.

 

 

 

26 komentarzy

Paula

W życiu takiego dobrego pasztetu nie jadłam. Wszyscy są zachwyceni. U mnie wpadł jeszcze kawałek wołowiny i podrobów z rosołu a zamiast podgardla słoniana ale efekt oszałamiający. Dziękuję bardzo

Odpowiedz
Ola

Boczek gotować z innymi mięsami od początku. Tylko drób kładziemy na wierzchu a z kolei wątróbkę dokładamy pod koniec gotowania.

Odpowiedz
Marek

Wytopiło mi się mnóstwo tłuszczu podczas gotowania. Co z tym zrobić? Wymieszać z resztą po zmieleniu?

Odpowiedz
Agnieszka

Jeszcze nie robiłam, ale mam pytanie. Czy płyn pozostały po duszeniu wykorzystuje się i należy go domieszać? Pozdrawiam poświątecznie!

Odpowiedz
Ola

Przepis na pasztet LCHF już masz a czy to dobra opcja to zależy bo jak jesteś na redukcji i ograniczasz tłuszcz to tu jest go sporo ale na adaptacja idealny 😉

Odpowiedz
kiki

Hejka, Szukałam sporo przepisów na pasztet domowy (o ile bez węgli był)
Znalazłam kilka tylko nie wiem jaki dobór mięsa wybrać i czy warto dać cebule.
Żeby było „smarowne” trzeba by było dodać masło klarowane.
Myślisz że by mi się udało bez masła i zastąpić olejem kokosowym?

Odpowiedz
kiki

Dzięki za propo 😉 ale pytanie jest żeby było „smarowne” trzeba będzie dodać masło i zblendować. Czy udało by się olejem kokosowym zamiast masła?

Odpowiedz
Aneta

Jak długo można przechowywać taki pasztet w lodówce? Próbowała Pani może go zamrażać? Świetny blog 🙂 Pozdrawiam serdecznie 😉

Odpowiedz
Ola

Oczywiście można śmiało mrozić i ja tak robię bo przygotowuję hurtowe ilości i mrożę poporcjowane zapasy 😉 W lodówce stoi u mnie spokojnie tydzień bo zostawiam sobie mniejsze porcje a w razie potrzeby wyjmuję kolejne z zamrażarki.

Odpowiedz
Edek

Pierwszy raz w życiu robiłam pasztet, zaczęłam o 18, skończyłam po północy . Smak rewelacyjny. Rodzinka w szoku że nie dość że porwałam się na pasztet to jeszcze wyszedł mi super. Poszedł chyba w 3 dni cały. Oczywiście nie obyło się bez komentarza mamy „a co Ty bułki nie dodajesz?”. Na pewno będę wracać do tego przepisu!!!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *